Algemeen

Bruisend Bredevoort

Bij het vorige bezoek aan boekenstad Bredevoort waren we enigszins teleurgesteld. Veel antiquariaten waren gesloten, het aanbod was niet om naar huis te schrijven en het stadje zelf leek wel uitgestorven. In de straten hingen wel aanplakbiljetten waarop de internationale boekenmarkt op tweede Pinksterdag werd aangekondigd.  Zou ik Bredevoort direct al afschrijven of zou ik het op deze dag nog een kans geven?

Samen met vriendlief ging ik al vroeg op weg, want het werd vandaag erg warm. Aangezien ik op dit moment bijna geen zichtbare enkels meer heb en mijn ringen niet meer af kan krijgen, stond ik hier vrij welwillend tegenover ;-)

Aangekomen bleken veel zaken al open te zijn en ook de hoeveelheid bezoekers viel ons niet tegen. Aangekomen op het marktplein(tje) was het toch iets meer bruisend dan twee weken geleden! We waren hoopvol gestemd.

20140609 Bredevoort 1

20140609 Bredevoort 3

 

Al snel hadden we een route bepaald om alle kraampjes te kunnen bekijken. Het aanbod viel niet tegen en aan de staat van de boeken kon je vaak niet zien dat het tweedehands was. We hebben niet alleen kraampjes van antiquariaten uit Bredevoort gezien, maar ook uit Deventer en Zwolle waren ze van de partij.

Uiteraard konden we niet met lege handen naar huis gaan en hebben we het bij een beschaafd stapeltje boeken gehouden. De boeken die ik heb meegenomen zijn:

1. Vladimir Nabokov – Lolita (12,50 euro)

Lolita van Vladimir Nabokov is vanaf het moment van publicatie in 1955 controversieel geweest, vanwege de door de hoofdpersoon beleden liefde voor een nymfachtig jong meisje, dat nu eens lief gewillig is en dan weer gemelijk en weerbarstig. Zijn hopeloze liefde leidt tot een moord, of een vermeende moord, en het boek is vanuit de gevangenis geschreven in de vorm van een bekentenis voor de jury van de rechtbank die hem moet veroordelen of vrijspreken, ‘natuurlijk niet om mijn hoofd, maar om mijn ziel te redden’.

Dit boek stond al op mijn lijstje sinds Evelien een gastblog hierover heeft geschreven. Naar aanleiding van haar recensie was ik toch wel erg benieuwd geworden naar het controversiële boek uit de jaren ’60. Het bijhorende t-shirt heb ik maar laten liggen..

2. Nicollo Ammaniti – Kieuwen (5 euro)

De held in deze roman is een jongeman die aquaria bouwt en het gedrag van vissen bestudeert. Hij lijdt aan longkanker en struint de rijke wijken aan Rome af op zoek naar een vriendin. Dan krijgt hij een merkwaardig aanbod: hij wordt uitgenodigd naar India te gaan, om daar een aquarium te bouwen voor een mysterieuze dame. Ammaniti’s India is een jachtig en tumultueus land: de jongeman wordt gekidnapt door een religieuze sekte, hij sluit zich aan bij een groep muzikanten die ondergronds leeft, hij wordt verleid door een vrouw die in een kasteel woont, en hij komt erachter dat de vrouw die hem heeft uitgenodigd aan het hoofd staat van een criminele bende die organen steelt. Nadat hij wordt geopereerd aan zijn longen en een paar kieuwen krijgt geïmplanteerd, kan hij een gelukkig leven opbouwen: in een aquarium in Berlijn..

Oeh.. een boek van Ammaniti dat ik nog niet ken! Geen enkel boek van deze auteur heeft mij ooit teleurgesteld. Daarom twijfelde ik niet lang om ook dit boek mee te nemen. Vermoedelijk zal het niet al te lang op de stapel blijven liggen ;-)

20140609 Bredevoort 2

Bredevoort

Al met al was het een meer bruisende dag dan twee weken geleden, maar of deze boekenmarkt Bredevoort blijvend op de kaart kan blijven staan; ik heb er een hard hoofd in. Zelfs nu de allerlaatste pinautomaat is overleden (erg onhandig wanneer je een beperkte hoeveelheid geld bij je hebt), blijven de eigenaren van de antiquariaten het hoofd boven water te houden. Laten we hopen dat het ze lukt.

 

5 thoughts on “Bruisend Bredevoort

  1. Pingback: Vakantieboeken |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *