Scandinavische thrillers

Nachtstad – Arnaldur Indridason

Als één van de gelukkigen mocht ik deelnemen aan de Crimezone Leesclub en het nieuwste boek van Arnaldur Indridason lezen. Dit is geen straf, want Indridason is één van mijn favoriete Scandinavische ateurs. In het nieuwste boek Nachtstad kan kennis worden gemaakt met een jonge Erlendur die nog geen ervaren rechercheur is, maar nog bij de nachtpatrouille werkt.

201405 Nachtstad

Nachtstad

Erlendur werkt nog niet zo heel lang bij de politie, maar hij heeft zijn handen al vol wat er in de straten van Reykjavik gebeurt. Alchol in het verkeer, huiselijk geweld en diefstal. Maar naast deze nachtelijke terugkerende gebeurtenissen is er nog één ding wat Erlendur niet los kan laten; de dood van zwerver Hannibal.

Hij heeft Hannibal leren kennen tijdens een van zijn diensten. De zwerver leidt een eenzaam leven en wil het liefste door iedereen met rust gelaten worden. Met wat alcohol leeft Hannibal een rustig leven. Eerst nog in het souterrain van een portiek, maar wanneer daar brand uitbreekt is Hannibal genoodzaakt bij een oude turfafgraving buiten de stad te leven. Dit is dan ook de plek waar hij in het water dood wordt aangetroffen. Erlendur is als eerste ter plaatse en vindt Hannibal. Een verdrinkingsdood lijkt aannemelijk en door iedereen een geaccepteerde doodsoorzaak. Maar Erlendur kan het niet met rust laten. Wie was Hannibal en wat heeft hem geleid om het leven te leiden dat hij leidde?

Indridason geeft de personages een gezicht 

In eigen tijd gaat Erlendur op zoek naar antwoorden en is hierbij vasthoudend. Precies zoals we ook de oudere Erlendur in de andere boeken van Indridason kennen; introvert en gelaten. Als jonge politieman is hij echter nog niet zo ervaren als in de andere boeken, het is mooi om te lezen hoe hij zich ontwikkelt.

Tijdens de zoektocht naar antwoorden maakt de jonge Erlendur kennis met uiteenlopende personages; ieder met een eigen verhaal, karakter en gezicht. Indridason weet ze als échte mensen neer te zetten, ieder met hun menselijke gevoelens en doen en laten. Hierdoor zijn de personages reëel en wordt daardoor het verhaal ook meer realistisch. Erlendur komt erachter dat op de avond van de dood van Hannibal een vrouw spoorloos is verdwenen. Erlendur legt een verband dat nog niemand heeft gemaakt, ogenschijnlijk kunnen deze twee totaal uiteenlopende personages niets met elkaar te maken hebben. Ogenschijnlijk..

Sober en terughoudend

Naast de zoektocht naar antwoorden, weerspiegelt Indridason een goed beeld van IJsland in de jaren ’70. Alcoholisme blijkt een hoofdonderwerp te zijn.  De verkeersongelukken en nachtpatrouilles waarin hij dronken bestuurders van de weg haalt evenals de dakloze alcohollisten hebben een grote rol in het boek gekregen.

Dit in combinatie met de bepaalde, kenmerkende sfeer die Indridason weergeeft  in zijn boeken, zorgt dit voor een boek dat zeker de moeite waard is te lezen. Het boek bevat geen passages vol  actievolle momenten, maar de spanning suddert op de achtergrond mee terwijl Indridason het verhaal sober en terughoudend neerzet.

De opbouw van het verhaal is goed, alleen het plot was niet echt een verrassing. Dat is het enige dat ik minder goed vond aan het boek. Ik had gehoopt op een spectaculair einde dat je op geen enkele mogelijke manier aan zou kunnen zien komen. Het plot is een beetje als een waakvlam die langzaamaan dooft. Maar het plot laat mijn waardering van dit boek zeker niet kelderen. De beschreven spanning die op de achtergrond mee blijft sudderen is een vaardigheid die niet iedere auteur onder de knie heeft. Dit is een van de redenen dat ik enorm van de boeken van Indridason kan genieten!

 

4 thoughts on “Nachtstad – Arnaldur Indridason

  1. Pingback: Het jaar 2014 |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *