Romans en literatuur

Hoe duur was de suiker van Cynthia McLeod

Het inmiddels verfilmde boek ‘Hoe duur was de suiker’ is geschreven door Cynthia McLeod, een bekend schrijfster uit Suriname. In het boek wordt het leven van twee jonge meisjes beschreven die samen in de 18e eeuw opgroeien in koloniaal Suriname. Als lid van een vooraanstaand Joods gezin kennen de meisjes geen armoede en leven hun leven in luxe. Dit in tegenstelling tot de slaven die hun ondersteunen bij het leven van hun luxe leven. Maar dat geld en luxe niet gelukkig maakt, blijkt ook uit dit verhaal.

201405 Hoe duur was de suiker

Jaloezie en egoïsme

Elizabeth en Sarith groeien op als zusjes en zijn goede vriendinnen. Ondanks de grote karakterverschillen tussen de twee meiden gebeurt dit in hun kindertijd in harmonie. Elizabeth en Sarith zijn twee verschillende persoonlijkheden. Daar waar de ene een braaf en beleefd meisje is en dat een goede band heeft met de slaven en goed voor ze wil zorgen is de andere daarentegen erg verwend en egoïstisch. Wanneer op een feest Elizabeth de leuke Rutger Le Chasseur ontmoet en met hem trouwt, lijkt alles voorspoedig te gaan. Maar helaas mag het geluk van Elizabeth niet lang duren. De jaloezie van de ongehuwde Sarith neemt toe en al snel begint ze een affaire met de man van haar zus. Dit is kenmerkend voor het karakter van Sarith; ze bespaart niemand om haarzelf gelukkiger te maken. Maar wanneer is Sarith écht tevreden? Volgens mij pas wanneer ze alles heeft wat anderen om haar heen niet hebben. Een eindeloze strijd dus.

Koloniaal Suriname

Naast de persoonlijke problemen is het interessant om daarnaast over de normen en waarden in koloniaal Suriname te lezen. McLeod beschrijft dit op gedetailleerde wijze en wekt bij mij enigszins verbazing en verontwaardiging op. Niet dat ik niets over de slaventijd weet en dat mannen er in die tijd vaak een andere vrouw op na hielden (en dit werd ook nog geaccepteerd!), maar het zorgt bij mij voor zoveel verontwaardiging dat ik iedere keer hoopte dat het tij zou keren voor de slaven en ook voor Elizabeth. De wijze waarop slaven behandeld werden druist zo tegen mijn eigen normen en waarden, dat ik slecht kan begrijpen wat mensen in die tijd bezielden. Gelukkig kan Elizabeth daarentegen haar eigen boontjes doppen. De zienswijze van Rutger en Elizabeth op de positie van slaven op de maatschappelijke ladder zorgt voor een aangename wending in het boek.

Maatschappelijke ontwikkelingen 

De maatschappelijke ontwikkelingen in Suriname volgen elkaar in een rap tempo op. Daar waar Rutger en Elizabeth voor de gelijkheid van slaven streven, zijn er andere plantage-eigenaren en families hier natuurlijk faliekant tegen en vinden het afranselen van ongehoorzame slaven dan ook niet meer dan normaal. Naast de drama’s, dagelijkse beslommeringen en de maatschappelijke ontwikkelingen laat McLeod ook de slaven hun verhaal doen in dit boek.

De goede band die Elizabeth met haar slaven heeft is bijzonder om over te lezen. De verbondenheid die zij voelen is sterk, dit ondanks dat hun levens er heel anders uitzien. We lezen over loyaliteit, gehoorzaamheid maar ook over de woede en opstandigheid, voornamelijk van de marrons (gevluchte slaven). De marrons overvallen steeds meer plantages om de slaven te bevrijden en de eigenaren af te slachten. Dit zorgt voor veel onrust in Suriname, maar tegelijkertijd voor een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Het enige minpuntje in het boek is het taalgebruik. Het is namelijk een beetje oubollig, maar als je hier doorheen prikt, is het boek zeker het lezen waard.

Hoe duur was de suiker

‘Hoe duur was de suiker’ bevat veel historische feiten en afgezien van het feit dat het een goed verhaal is, is het ook goed om meer over deze geschiedenis te weten te komen en te leren. ‘Hoe duur was de suiker‘ beschrijft het verhaal achter de waarde van suiker. Hoe duur is de suiker écht geweest? Hoeveel mensen zijn er opgeofferd zodat andere mensen van hun suiker konden genieten? Het is een prachtige roman vormgegeven door historische feiten waarbij je tijdens het lezen waant in een ander tijdperk.

 

 

2 thoughts on “Hoe duur was de suiker van Cynthia McLeod

  1. Ik twijfelde of ik het boek wel of niet zou lezen nadat ik de film had gezien, na het lezen van je recensie schrijf ik hem op mijn te lezen lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *