Algemeen

Bredevoort. Wakker maken of laten slapen?

Gisteren was het dan weer zover. Voor de vijfde keer alweer zou de leesclub SOTTBC elkaar ontmoeten. Dit keer hadden we geen ‘normale’ stad gekozen, maar dé boekenstad van Nederland; Bredevoort.

20140530 BredevoortFoto: Mo

Bredevoort

Still alive  and kicking? 

De boekenstad van Nederland. Althans dat doet internet geloven wanneer je zoekt op Bredevoort. Plaatjes vol kraampjes, oude antiquariaten en stoffige boekhandels zorgden ervoor dat ons enthousiasme tot ongekende hoogtes gestegen was. Bij aankomst bleek al snel dat we een van de weinige toeristen waren die hoofdzakelijk voor de boeken waren gekomen. Het merendeel van de andere mensen waren op doortocht en deden Bredevoort aan als onderdeel van een fietstocht. Winkels waren dicht en het aanbod bij de kraampjes buiten viel een beetje tegen. We kwamen veel dezelfde titels tegen en de aangeboden boeken waren tientallen jaren geleden uitgegeven (en zo zagen ze er ook uit!).

Uit liefde voor het leven

Het enige boek wat ik mee heb genomen is Uit liefde voor het leven van Benoite Groult. Na het lezen van haar succesvolle roman Zout op mijn huid wil ik zeker meer werk van haar lezen en ik ben benieuwd of Uit liefde voor het leven net zo goed is geschreven.

20140529 Benoite Groult

De flaptekst geeft in ieder geval het volgende aan:

Op een dag ontmoet Marion een woest aantrekkelijke Ier, Brian. Ze stort zich in een gepassioneerde affaire, ook tegen haar eigen verwachtingen in. Haar moeder Alice, ooit voorvechtster op het gebied van de vrouwenemancipatie, heeft zo haar eigen problemen. Ze is in de tachtig, maar weigert zich door haar leeftijd te laten hinderen. In Uit liefde voor het leven vertelt Benoîte Groult op adembenemende wijze het verhaal van twee krachtige vrouwen, die het lef hebben om hun lot in eigen hand te nemen.

Leesclub

Na het lezen van het bovenstaande klinkt deze bijeenkomst met de leesclub helemaal niet zo heel positief, maar uiteraard hebben we weer enorm gelachen. We hebben gegeten in het restaurant Bertram, een restaurant compleet uitgerust in middeleeuwse  stijl. We dronken uit kelken en mochten op een heus middeleeuws uitgerust toilet onze behoefte doen. In tegenstelling tot wat Duitse vrouwen wisten wij gelukkig wel hoe de sloten van de deuren werkten ;-)

Herkansing

Tweede pinksterdag (9 juni aanstaande) is er in het ‘grote’ Bredevoort een internationale boekenmarkt. Gezien alle aankondigingen die we gezien hebben tijdens het struinen door de straatjes, klinkt dit toch enigszins veelbelovend. Daar moeten toch de nodige mensen en verkopers op afkomen? Ik denk dan ook dat ik er even ga kijken. Bredevoort, dé boekenstad van Nederland, kan toch niet zomaar op zijn retour zijn?

Het centrum van Bredevoort is gemoedelijk en oud en heeft zeker potentie om tot een actieve boekenstad uitgeroepen te worden, mits hier natuurlijk voldoende animo voor is. Zou het een kwestie zijn van wakker worden of zal dit stadje al slapend onder gaan?

Ben jij eens in Bredevoort geweest? 

 

 

13 thoughts on “Bredevoort. Wakker maken of laten slapen?

 1. Leuk verslag! Ik moest het eerst even opzoeken, had geen idee waar Bredevoort ligt hahaha en nee ik ben er nog nooit geweest. Helaas is het iets te ver weg om op 2e Pinksterdag naar toe te gaan, klinkt wel leuk.

 2. Leuk verslag! Ik was de Duitse dames die ‘klem zaten’ al helemaal vergeten :-)
  Het was een leuke dag, maar ik hoef er niet weer helemaal heen. Jij veel plezier op 9 juni! Ben benieuwd of het dan iets meer bruist ;-)

  1. Wat een kabaal maakten ze ook, terwijl het systeem te simpel voor woorden was! ;-)
   Wij gaan zeker heen, ik ben ook erg benieuwd of het aanbod wat beter is dan afgelopen vrijdag.

 3. Het is dat ik 9 juni niet kan, maar anders zou ik misschien toch een kijkje willen nemen. Als boekblogger moet ik toch een keer in Bredevoort zijn geweest, voordag het misschien zijn titel als boekenstad verliest.

  1. Tja, voor een klein stadje in Bredevoort is het aanbod van antiquariaten vrij groot dus ik begrijp dat het de boekenstad van Nederland genoemd wordt, maar als je het aanbod ziet is het toch wel een beetje achterhaald. Als je een beetje in de buurt woont kan je altijd een keer heen gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *