Algemeen

To read: Gabriel García Márquez

Niemand kon om dit treurige nieuws heen. De Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez is afgelopen donderdag op 87-jarige leeftijd overleden. Het is wereldnieuws  omdat García Márquez een geweldig auteur is en hij de Nobelprijs voor de literatuur in 1982 heeft gewonnen. 

Gabriel_Garcia_Marquez

Ongelezen boeken

Ik zeg wel dat het een geweldig auteur was, maar om eerlijk te zijn heb ik nooit iets van deze beste man gelezen. Na het lezen van het nieuwsbericht ben ik ook meteen op zoek gegaan naar zijn boeken die nog ongelezen in mijn kast staan te verstoffen. Maar liefst drie boeken staan inmiddels in de boekenkast beneden. Het gaat om:

1. Liefde in tijden van cholera

Liefde in tijden van cholera is het onvergetelijke liefdesverhaal van Florentino Ariza en Fermina, in première gaan. Geregisseerd door Mike Newell, met een script van Ronald Harwood (The Pianist). Niets kan echter tippen aan het boek: op ongeëvenaarde wijze brengt Gabriel García Márquez de grote thema’s liefde, dood, ouderdom, noodlot en begeerte samen in een mild en menselijk universum.

2. Honderd jaar eenzaamheid

De fantastische familiekroniek Honderd jaar eenzaamheid is het meesterwerk van Gabriel García Márquez. Het is het exotische en tragische verhaal van de talrijke generaties Buendía’s, die hun stad Macondo op het moeras veroverd hebben, ruim een eeuw voordat de stad haar apocalyptische einde vindt. Natuurrampen, exploitatie en meedogenloze oorlogen bepalen de geschiedenis van het geslacht Buendía, waarvan de stichter José Arcadio, een alles beproevende amateur-alchemist, onder andere bewijst dat de wereld rond is, een zinvolle, zij het late ontdekking.

3. Ontvoeringsbericht

Als twee journalistes na een drukke werkdag worden klemgereden, denken ze aan een roofoverval. Maar als hun chauffeur wordt doodgeschoten en de twee vrouwen in gereedstaande auto’s worden geduwd, beseffen ze dat ze het slachtoffer zijn van een ontvoering. Begin jaren negentig werd de Colombiaanse samenleving geteisterd door een reeks ontvoeringen. De in het nauw gedreven drugsbaron Pablo Escobar probeerde met zijn terreurdaden de regering onder druk te zetten om daarmee zo gunstig mogelijke voorwaarden af te dwingen voor zijn overgave.
Ontvoeringsbericht laat zien wat de invloed van deze gebeurtenissen is op het leven van de slachtoffers en hun familie en op de stabiliteit van een land als geheel.

Omdat Gabriel García Márquez de Nobelprijs heeft gewonnen voor Honderd jaar Eenzaamheid, kies ik uiteraard dit boek om als eerste te lezen. Ik ga er van uit dat ik het net zo mooi zal vinden als de vele mensen die mij voor zijn gegaan ;-)

Welke boeken hebben jullie van Gabriel García Márquez gelezen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: