Algemeen

“Kringloopvondsten”

Met een grote kringloopwinkel op 200 meter afstand kan ik het af en toe niet laten om er een kijkje te nemen. Naast alle oude meuk (deze kringloopwinkel is werkelijk waar één grote bende), hebben ze ook een heel net kamertje ingericht met allerlei boeken.

Nadat ik afgelopen maand zeker vier boeken van mijn stapel heb gelezen en mijzelf plechtig had beloofd om voorlopig niets nieuws te kopen – tweedehandsboeken zijn toch niet nieuw? – kon ik deze boeken voor een totaalprijs van 6,50 euro dus écht niet laten liggen! Ondanks dat de namen van de vorige eigenaren prominent op de eerste pagina’s zijn geschreven, ben ik ontzettend blij met deze ‘nieuwe’ aanwinsten!

20140405 Aanwinsten kringloop1. Tatiana de Rosnay – Die laatste zomer (€ 1,-)

Antoine Rey heeft het perfecte cadeau voor de veertigste verjaardag van zijn zus bedacht: een lang weekend aan zee op het eiland Noirmoutier, waar hij en Mélanie in hun kinderjaren de vakanties doorbrachten. Hoewel ze fijne herinneringen hebben aan de eindeloze zomers, zijn beiden nooit meer teruggekeerd naar deze plek.

Antoine bevindt zich in een moeilijke periode van zijn leven: zijn werk als architect biedt weinig uitdaging meer en hij is verlaten door zijn vrouw van wie hij nog steeds houdt. Noirmoutier brengt vergeten herinneringen aan hun vroeg gestorven moeder naar boven en Mélanie komt tot een schokkende ontdekking. Het familiegeheim dat zij hiermee ontrafelt maakt Antoine kwetsbaar en onzeker. Zijn zus vindt dat hij het verleden moet laten rusten, zijn vader zwijgt en zijn puberende kinderen vragen zijn aandacht voor heel andere zaken. Dan ontmoet hij Angèle, die nieuwe betekenis geeft aan de woorden leven, liefde en dood.

2. Arthur Japin – Een schitterend gebrek (€1,50)

In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? 

Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven. Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw. Maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova’s leven. Vele jaren later ontmoeten ze elkaar bij toeval opnieuw in een Amsterdamse schouwburg, maar zonder dat hij daar op dat moment weet van heeft. 

Voor Lucia is de schokkende confrontatie aanleiding tot een reconstructie van de gebeurtenissen. Haar jeugd in de Veneto, haar kortstondige maar heftige liefde voor Giacomo, de verwoestende ziekte die haar trof, haar vlucht naar Amsterdam en het leven aan de zelfkant waarin ze daar terechtkomt. Langzaam wordt duidelijk dat haar verdwijning uit Pasiano geen verraad was maar juist een daad van liefde.

3. Charles den Tex – Cel (€1,-)

Hoe bestrijd je iemand die jouw identiteit gebruikt? Michael Bellicher, hoofdpersoon uit De macht van meneer Miller, is ‘s nachts getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Waarom is niet duidelijk, maar de politie is ervan overtuigd dat ze hem moeten hebben. Michael weet niet eens waarvoor. Alles wat hij zegt, lijkt zich tegen hem te keren. Hij wordt overgebracht naar een politiebureau in het Westland. Daar krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft. En dan moet de ellende nog beginnen.

4. Isabel Allende – Portret in sepia (€1,-)

De nieuwe roman van Isabel Allende speelt zich af tegen de historische achtergrond van Chili, waar aan het eind van de 19de eeuw een oorlog met Bolivia en een burgeroorlog woeden. De vertelster is Aurora del Valle, de kleindochter van Eliza Sommers uit Fortuna’s dochter. Over de eerste vijf jaar van haar leven wordt nooit gesproken en zij weet niet wie haar vader is. Als haar grootmoeder Eliza haar na vele jaren weer opzoekt, is zij een jonge vrijgevochten vrouw die juist een liefdeloos huwelijk is ontvlucht. Net als haar oma zal ze niet de weg volgen die voor haar is uitgestippeld. 

5. Elvin Post – Vals beeld (2,-)

Vincent Bloom en Elijah Fish hebben zes jaar lang de mondiale kunstwereld voor de gek gehouden door vervalsingen als nieuw ontdekte meesterwerken op de markt te brengen, van grootheden als Picasso, Giacometti, Matisse, Degas en Chagall. Alle grote veilinghuizen trapten erin. Totdat Bloom en Fish door stomme pech de gevangenis in draaiden. Zeven jaar later komen ze vrij. De Boston Red Sox staan op het punt om voor het eerst sinds 86 jaar de World Series te winnen en de stad is in rep en roer. Dan wordt Fish door Bloom benaderd met het voorstel om een grote hoeveelheid schilderijen te roven uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston, waaronder Rembrandts Christus in de storm op het meer van Galilea en Vermeers Het concert. Een krankzinnig plan. Of niet? Bij Interpol staan ruim 14.000 gestolen grote kunstwerken geregistreerd. Volgens The Art Loss Register gaat het onder meer om 47 werken van Degas, 54 van Rodin, 142 van Rembrandt, 355 van Picasso, 271 van Miró en 250 van Chagall. Schilderijen van Picasso, Giacometti en Matisse en vele anderen werden succesvol vervalst met behulp van spotgoedkope verf, K-Y-gel, koffie, tuinaarde en stofzuigerstof. Deze vervalsingen werden geveild bij vooraanstaande veilinghuizen. In Caracas, Venezuela werd een valse Matisse, Odalisk in rode broek, ontdekt. Het valse schilderij hing lange tijd minstens twee jaar in het museum. Bezoekers noch personeel merkten het op. De vervalsing werd pas ontdekt toen iemand in de VS het origineel probeerde te verkopen. Het is zeer waarschijnlijk dat in allerlei musea over de hele wereld valse schilderijen hangen.

Gelukkig passen de boeken nog op de onderste plank van de boekenkast in de woonkamer. Maar dan moet ik voorlopig deze Kringloopwinkel wel mijden.

Koop jij ook wel eens tweedehandsboeken? 

 

26 thoughts on ““Kringloopvondsten”

 1. Wat een heerlijke vondsten!

  Jazeker ik snuffel wat af in kringloopwinkels, al ben ik wel kieskeurig, ik wil een schoon boek zonder ezelsoren en er moeten geen ondefinieerbare zaken uitvallen haha. Elk boek verdiend het om in een boekenkast te staan, of het nu bij de 1e of 8e eigenaar is :)

  1. Oei, dan is een tweedehands boek vinden voor jou wel lastig denk ik! Wat zijn de meest vreemde dingen geweest die je uit een tweedehands boek zijn gevallen? Het lijkt alsof je hele vreemde dingen hebt meegemaakt, haha..

 2. Ja, ik hou ervan om naar mooie tweedehands boeken te speuren. Gisteren heb ik zelfs een paar oude Boekenweekgeschenken in de Weggeefwinkel (Leiden) gescoord, dus die waren voor niks!

  1. Een Weggeefwinkel, dat begrip ken ik helemaal niet.. Klinkt heel goed, aangezien er altijd wel andere mensen zijn die belang hebben bij andermans afdankertjes.

  1. Op braderieën vind ik nooit echt iets, misschien kijk ik daar niet goed genoeg voor. Op tweedehands boekenmarkten wel, maar daar verschillen de prijzen enorm. Laatst bij Polare (toen ze nog open waren) had ik een tweedehandsboek in de hand van een tientje. Dan is dit wel een enorm verschil..

 3. De kringloopwinkel kan ik zelf ook moeilijk weerstaan hoor. We hebben hier eentje op wandelafstand, maar ik probeer er niet te vaak langs te gaan. :)
  Ook rommelmarkten, bibliotheek -en garageverkopen zijn zo’n leuke adresjes. Al kijk ik momenteel ook wel uit naar het volgende Boekenfestijn.

  1. Het Boekenfestijn vind ik ook altijd erg leuk, maar de echte vondsten vind ik altijd toch bij rommelmarkten en kringloopwinkels. Wanneer is het Boekenfestijn weer bij jou in de buurt?

 4. Mooie vondsten voor goede prijzen zeg! Ik koop heel vaak tweedehands, maar meestal via amazon.co.uk. Daar kosten boeken vaak maar 0.01 cent! Zelfs met de verzendkosten erbij ben ik dan nog goedkoper uit.

 5. Pingback: Nieuwe aankopen |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *