Persoonlijk13 april 2014

12

Birthday presents

Het was alweer zover. Gisteren mocht ik alweer mijn 31e (!) verjaardag vieren. Ondanks het feit dat ik nooit weet wat ik moet vragen, zijn er altijd een paar boeken te noemen waar ik blij mee te maken ben. Maar uiteraard hoeft deze wensenlijst van mij niet leidend te zijn, want het is natuurlijk ook heel erg leuk als mensen zelf een boek voor je uitzoeken.

Tijdens de laatste meeting met de leesclub in Zwolle, stond ik een tijdje met dit boek in de hand te dubben of ik het wel of niet zou kopen. Ik wist natuurlijk stiekem wel dat ik binnen een relatief korte tijd jarig zou zijn en dat dit boek bij uitstek een geschikt cadeau was om te vragen. Deze ene keer (soms denk ik écht na) heeft de ratio het gewonnen van mijn gevoel, want op een gegeven moment heb ik het boek met volle overtuiging weer terug in de kast gezet.  Ik heb het hier over het boek ‘1914. Dagen van hoop – Lyn MacDonald’. 

foto 1

In 1914. Dagen van hoop beschrijft Lyn Macdonald hoe de Eerste Wereldoorlog begon na de moord op de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins Franz Ferdinand, en zich in de eerste maanden ontwikkelde tot een loopgravenoorlog waarvan de stellingen in de volgende jaren vaak slecht marginaal verschoven. Vele miljoenen soldaten lieten het leven in de strijd.

Veel boeken heb ik al gelezen over WO II, maar eigenlijk is WO I altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest. Juist terwijl deze oorlog van zoveel invloed is geweest! Daarom ben ik erg nieuwsgierig naar het boek. Het verhaal is gebaseerd op ooggetuigenverklaringen en dat lijkt tot een makkelijk leesbaar boek te leiden. Ik ben benieuwd!

En weten jullie wat het leuke is? Er is zelfs een vervolg op dit boek! Namelijk ‘Voorjaar 1918. Tot de laatste man’. 

In het voorjaar van 1918 kreeg het Duitse leger de opdracht te vechten ‘tot de laatste man’, in een allesbeslissend offensief. Het brak de Britse linies – en daarbij bijna het gehele Britse leger. Het laatste jaar van de Grote Oorlog, die al miljoenen slachtoffers had geëist, was daarmee aangebroken. Het werd het jaar waarin meer slachtoffers vielen dan in alle vorige jaren.

Macdonald schetst de realiteit van het leven aan het front in het laatste oorlogsjaar: honger, kou, ziekte, heimwee en dood, maar ook kameraadschap, lef, moed en durf. Zoals altijd doet ze dit op een meelevende toon zonder daarbij in overgevoeligheid of sentimentaliteit te vervallen.

Leon de Winter – VSVfoto 2Ook heb ik het boek ‘VSV’ van Leon de Winter gekregen. Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit iets  van deze auteur gelezen. ‘God’s Gym‘ staat dan ook al jaren ongelezen in mijn kast. Na het lezen van de achterflap moet ik zeggen dat mijn nieuwsgierigheid aardig gewekt is. De achterflap geeft namelijk het volgende weer:

Max Kohn is een zware crimineel met een slopende hartziekte. Op een dag ontwaakt hij in een ziekenhuisbed met
een donorhart. Het hart van een priester. Hij heeft extra tijd gekregen, dankzij de goedheid van een ander. Max besluit de goede werken van de priester voort te zetten. Hij krijgt zijn kans als een groepje jonge geradicaliseerde Marokkanen basisschool VSV in Amsterdam-Zuid binnendringt. De moslimfundamentalisten eisen de vrijlating van Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh. Woede en paniek slaan door het land. Max Kohn, de crimineel met het priesterhart, zet zijn leven op het spel om de zestig kinderen en acht onderwijzeressen van de VSV te ontzetten. In het oog van de storm moet hij in het reine zien te komen met zijn ex-geliefde, met de zoon van zijn jeugdvriend met zijn verleden.

Boekenbonnen

Naast deze twee mooie boeken heb ik ook wat boekenbonnen gekregen. Eén boek ga ik sowieso halen, want daar ben ik echt ontzettend nieuwsgierig naar geworden en staat al een tijdje op nummer 1 van mijn verlanglijstje..

201404 Buiten!

Arjan Postma heeft in korte tijd de harten van natuurminnend Nederland veroverd. De freelance boswachter, bekend van De Wereld Draait Door, weet met zijn levendige manier van vertellen de natuur dichtbij te brengen. Zijn enthousiaste en originele verhalen verrassen niet alleen de beginnende natuurliefhebber, maar zelfs de meest ervaren natuurvorser.

Boswachter Arjan tekent in Buiten! zijn mooiste verhalen op. Hij legt uit waarom hazen de Hells Angels uit de polder zijn. Hij laat zien dat die schattige koolmeesjes eigenlijk verschrikkelijke schuinsmarcheerders zijn. En hij vertelt het wonderlijke verhaal over de travestieten onder de kemphanen. Om met Arjan te spreken: niets menselijks is de dieren vreemd.

Arjan Postma leert de lezer kijken door de ogen van een boswachter. Of je nou door de bossen loopt, over het strand of in je eigen achtertuin, je zult dingen ontdekken die vroeger verborgen bleven. Wie Buiten! leest wil nog maar één ding: er zelf op uittrekken!

Hier kijk ik echt ontzettend naar uit. Volgens mij zorgt Arjan er met de combinatie van kennis en humor voor dat je op een onvergetelijke manier kennis maakt met de mooie Nederlandse natuur. Waarom naar het buitenland als Nederland zelf ook heel mooi is?

Welke boeken staan hoog op jullie verlanglijstje?

 

12 thoughts on “Birthday presents

  1. Nog gefeliciteerd! Gods gym heb ik ooit eens gelezen, ik vond het best een leuk boek zo ver ik me kan herinneren! VSV kende ik nog niet, maar klinkt ook erg interessant ;)

  2. Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Vooral die boeken over de WOI lijken me erg interessant, normaal lees ik best wel veel over de WOII maar de 1e is ook bij mij een ondergeschoven kindje…

  3. Nog van harte! Gisteren was ik ook jarig. Een ietsje pietsje ouder dan jij. Veel plezier met de nieuwe boeken. Ze spreken me geen van alle aan dus ik ben benieuwd naar je recensies!

  4. Gefeliciteerd met je verjaardag. Ik vraag ook áltijd boeken en boekenbonnen voor m’n verjaardag. In tegenstelling tot vele anderen ben ik daar echt heel blij mee!

  5. Bedankt allemaal voor de felicitaties! Blijkbaar had ik nog helemaal niet gereageerd (ik dacht dat ik het wel had gedaan). Zou het aan het jaartje ouder liggen? ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *