Romans en literatuur

Timur Vermes – Daar is hij weer

Ook voor de derde bijeenkomst van de Leesclub SOTTBC was er geen uitgebreide discussie om te beslissen wat het derde te bespreken boek zou zijn. Iedereen was nieuwsgierig naar het controversiële boek over Hitler van Timur Vermes. Het boek dat in Duitsland de bestsellerlijsten bestormde en voor aardig wat commotie heeft gezorgd.

201401 Daar is hij weer

Daar is hij weer

Daar is hij weer; Hitler. Hij ontwaakt op een grasveldje en ziet dat de wereld om hem heen compleet veranderd is. Mensen schieten hem niet tot hulp, om nog maar niet over het uitblijven van de Hiltergroet te spreken. Waar waren zijn kameraden? Goebbels, Himmler en zijn geliefde Eva? Hitler klopt het stof van zijn uniform en gaat op zoek. Hij wordt opgevangen door een krantenverkoper en ziet tot zijn schrik dat er tientallen jaren zijn verdwenen, want hij is ontwaakt in 2011.

De krantenverkoper ziet een een vastbesloten komediant in hem en stelt hem voor aan medewerkers van een groot productiemaatschappij. Zijn uitlatingen, speeches en zijn doen en laten triggert een groot gedeelte van de Duitse bevolking; hij wordt een megahit op Youtube en wordt geregeld gevraagd voor TV-optredens. Iedereen probeert achter zijn ‘echte’ identiteit te komen, want hij kan toch niet de échte Hitler zijn? Het maakt hem des te mysterieuzer.

Maar niet iedereen is blij met zijn optredens. Het verdriet van Tweede Wereldoorlog is bij veel mensen niet verdwenen en de satire die Hitler brengt op de nationale televisie schiet bij hen in het verkeerde keelgat. Lukt het hem om opnieuw het vertrouwen van de mensen in Duitsland te veroveren? Want al dat satire is maar schijn en Hitler zijn uitlatingen zijn gemeend.

Wat ik er van vond

Daar is hij weer‘ is een goed uitgewerkt boek. Niet alleen om het originele verhaal, maar juist ook doordat de auteur veel research heeft gedaan naar de geschiedenis en dit vervolgens goed heeft uitgewerkt in het boek. De satire die van de bladzijdes spat, evenals de komische uitlatingen van Hitler door zijn blik op de moderne wereld, zorgen ervoor dat je enigszins sympathiek voor hem kan opwekken. Hij begrijpt helemaal niets van die gekke vrouwen die de ontlasting van hun hond oprapen en ook het gebruik van internet, mobiele telefoons en de tientallen nutteloze kookprogramma’s die worden uitgezonden gaan Hitler zijn pet te boven. En juist dit is hetgeen wat Vermes met dit boek duidelijk wilde maken. Zonder enige argwaan valt het volk voor deze Hitler; er uiteraard van uitgaande dat deze imitator alleen optreedt om mensen te vermaken, maar daarbij wordt de onderliggende boodschap niet gesignaleerd.

Maar niet alle monologen en passages van Hitler zijn even boeiend. Dikwijls heb ik het boek weg moeten leggen, omdat het mij op dat moment niet wilde interesseren. Het boek bevat gedeeltes die voor mij te langdradig waren. Misschien komt dit omdat politiek niet een onderwerp is dat mij het meest interesseert. En ‘Daar is hij weer‘ is een boek dat zich vrij veel op politiek richt. Dus heb je interesse in politiek en zin in een uniek verhaal? Dan kan dit boek je zeker vermaken.

Waardering ***

 

 

3 thoughts on “Timur Vermes – Daar is hij weer

  1. Ik vind het een nogal vreemd onderwerp.. Ik kan me voorstellen dat er veel commotie over geweest is. Maar het lijkt me tevens ook interessant, want wat ik uit jouw recensie kan opmaken, is dat hij weer aan de macht wil komen. En misschien gaat dat op dezelfde manier als al die jaren geleden? Dat vind ik wel interessant (dat is zeker dat politieke wat jou minder interesseerde? :P) en ik denk dat ik hem nog wel ga lezen. Goede recensie!

    1. Het is zeker een origineel boek! Het idee alleen al dat Hitler op een dag weer op mysterieuze wijze ergens wakker zou worden.
      Uit de manier waarop hij in de schijnwerpers komt te staan blijkt dat het niet helemaal onwaarschijnlijk is dat zoiets opnieuw zou kunnen gebeuren. Niet helemaal vergelijkbaar, maar uit het verhaal maak je wel op dat de maatschappij niet alles doorziet en kan doorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *