Algemeen

Review – Kobo Glo

Na ruim twee jaar trouwe dienst was het dan zover. Mijn Kobo Touch vertoonde mankementen die ik niet meer door de vingers kon zien. Al enige tijd was de eerste regel van de bladzijdes niet meer te lezen en ook op het opladen was altijd een crime. De laatste paar maanden was het mogelijk dat soms enkele pagina’s helemaal niet meer leesbaar waren. Letters vervaagden en versprongen op de bladzijdes. Als echte leesfanaat kon het dus ook niet lang duren of ik zou mijn geliefde e-reader voor een nieuwere variant vervangen.

Vorige week hakte ik de knoop door. Na wat prutsen en klungelen met de Kobo Touch was ik er helemaal klaar mee. Ik moest perse een nieuwe hebben, het liefst gisteren dan vandaag. Omdat ik al enig voorwerk had verricht, wist ik welke e-reader bovenaan mijn lijstje stond. Na wat speurwerk heb ik deze dezelfde avond online besteld en de volgende ochtend hoorde ik om 9.00 uur een zeer welkom plofje op de deurmat. Mijn nieuwe Kobo Glo was bezorgd! Ik wist niet hoe snel ik het pakketje open moest maken en binnen no-time lag de Glo op te laden voor gebruik.

201402 Kobo1

De roze knalkleur maakt mij nog vrolijker dan het mij al kan maken.
201402 Kobo 2Na het overplaatsen van een aantal boeken, moest ik natuurlijk meteen proberen hoe het gebruik was ten opzichte van mijn vertrouwde Kobo Touch. Wat een wereld van verschil! Mijn touch was blijkbaar erg traag geworden, iets wat ik zelf helemaal niet in de gaten heb gehad. Het opstarten en het laden duurde voor mijn gevoel een eeuwigheid. De Kobo Glo is binnen een oogwenk opgestart en klaar voor gebruik.

Inmiddels heb ik de Kobo Glo een week in gebruik en heb bijna mijn tweede boek uit. Ik kan niet anders zeggen dat ik op geen enkel punt teleurgesteld ben.

201402 Collage kobo glo

Wat zijn voor mij de grootste pluspunten van de Kobo Glo vergeleken met de Kobo Touch?

1. De verlichting

Op de Kobo Touch had ik geen ingebouwde verlichting. Dus op de terugweg in de auto van een verjaardag of een feestje, kon ik helaas niet verder lezen. Deze ingebouwde verlichting is geweldig. Deze kan je zelf op helderheid instellen, dus wil je stiekem in bed lezen zonder je partner wakker te maken? Dan zet je de verlichting toch iets donkerder? Ook lezen in bed zonder mijn vriend wakker te maken, was er voor mij niet bed. Dit heeft toch vaker tot een chagrijnige opmerking geleid!

2. Gevoeligheid van het scherm

Met een klein vingerdrukje op het scherm vlieg je snel door naar de volgende pagina. Verbazingwekkend hoeveel sneller dit gaat dan op de Kobo Touch. Hier heb ik toch vaker hard moeten drukken voordat er überhaupt op gereageerd werd. En voor een ongeduldig persoon als ik ben, is dit wel erg irritant!

3. Overzichtelijke startpagina

201403 Kobo 3

Een hele verbetering wanneer je kijkt naar de startpagina van de Kobo Touch. Hier zie je namelijk alleen maar de omslagen van de boeken die je onlangs op de e-reader hebt geplaatst of waarin je aan het lezen bent. Op de Glo zie je een overzichtelijke startpagina, je kunt kiezen uit boeken die onder je Kobo-account zijn opgeslagen of je eigen e-books. Ook zie je een soort snelkoppeling naar je eigen leesstatistieken. Op de oude Kobo moest ik altijd even zoeken waar ik dit ook al weer kon vinden, maar hier kan ik het niet missen ;-)

Maar net zoals bij de meeste boekenliefhebbers gaat er ook bij mij niets boven een vertrouwd papieren boek!

201402 Ereader strip

Waardering *****

Welke e-reader heb jij en waarom heb je voor deze gekozen? 

19 thoughts on “Review – Kobo Glo

 1. Ik heb een paar jaar geleden de BeBook Neo gekocht omdat die toen goed uit de test kwam, was ook nog niet veel keuze toendertijd. Maar ben er nu helemaal niet happy meer mee, veel te traag en scherm al heel snel onduidelijk als het maar iets te donker is. Kunt hem ook niet stellen. Maar omdat ik hem alleen maar voor recensieboeken gebruik mag ik van mezelf toch nog geen nieuwe kopen ;-) Hopen dat ie de geest een x geeft haha! Dan weet ik wel welke er op mijn lijstje staat!

  1. Haha.. Je kunt er ook gewoon een keertje op gaan zitten of per ongeluk op gaan staan Judith ;-)
   Mijn Kobo Touch dateerde ook van een paar jaar geleden en de technologie gaat toch erg snel. Je merkt het verschil nu wel heel duidelijk tussen de e-readers van jaren geleden en van nu. Want over de Bebook waren ook veel mensen destijds laaiend enthousiast. Wat zou de gemiddelde levensduur zijn van een e-reader?

 2. Wat is ‘ie mooi! Ik heb zelf al heel lang een Sony e-reader. Toen ik die kocht, was de e-reader nog niet zo ‘normaal’. Tegenwoordig hebben ze er echt veel handigheidjes aan toegevoegd zeg!

  1. Dank je Anneke! Wat een mooie knalkleur hé? ;-)
   Nu zie je e-readers in zoveel verschillende vormen en maten en iedere keer zijn er weer nieuwe snufjes aan toegevoegd. Ik ben benieuwd hoe ze over een paar jaar in de schappen liggen ;-)

 3. Hij ziet er leuk uit, zeker met dat roze, maar je hebt er wel een cover om zo te zien?
  Dus weg knalkleur of is het hoesje bijpassend?
  Ik heb zelf een witte Sony PRS T2, met cover want dan voelt het nog een beetje als een echt boek. Ookal lees ik nooit geen papieren boek meer, sinds een jaar of 5… Nu kan ik overal lezen , waar ik maar wil, altijd gaat mijn “leesvriend”mee.

  1. Je ziet het goed Marjolein, ik heb mijn oude hoesje er nog omgedaan waardoor ik helaas de knalkleur niet meer kan zien. Voor mijn verjaardag zou ik graag een bijpassend hoesje willen hebben, maar online ben ik nog geen mooie roze tegengekomen.. En de Sony bevalt ook goed? Zo’n digitale leesvriend is erg handig voor onderweg, je hebt altijd wat te lezen bij je!

 4. Vorig jaar heb ik de Kobo Glo gekocht en ik kan me helemaal bij je review aansluiten, want wat iheb ik een plezier van dat apparaatje :D. (Ik ben gegaan voor de blauwe ook een lekkere knalkleur)

 5. Wahaaa wat een gave Kobo!!

  Ik heb zelf ook de Kobo Touch (ook al zo’n 2 jaar) en hij werkt zeker na de laatste update (2013) een stuk beter, ik heb nu hetzelfde startscherm als jij. Ik mis idd wel eens een lampje, dus als mijn Touch ooit bezwijkt, dan staat deze hoog op mijn wensenlijstje.

  Veel plezier met je nieuwe Kobo!

 6. Zelf heb ik nog geen e-reader, maar mijn man heeft een Kindle. Hij is daar supertevreden mee, maar zelf wil ik niet vastzitten aan Amazon. Deze Kobo Glo trekt me wel. En wat heb je voor een gave kleur gekozen!

  1. Over Kindle hoor ik ook veel positieve reacties, maar ik zou ook niet ergens aan vast willen zitten. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende varianten op de markt, dat je ook nergens aan vast hoeft te zitten!

 7. Ik heb ook de Sony PRS-T2! Wilde deze graag omdat ik hierbij de mogelijkheid had om bepaalde dingen te arceren of aantekeningen te maken. Heb kortgeleden ook het hoesje met lampje hierbij gekocht, omdat ik het toch lastig lezen vond in het donker (zelfs met bedlampje aan). Nog niet de mogelijkheid genomen om het te gebruiken, omdat ik toch voornamelijk papier lees (en ook nog een hoop papieren boeken heb staan die ik nog wil lezen).
  Ondanks dat ik het echt super handig vind dat je veel vrijer kunt lezen (ik zet m altijd schuin neer in bed en dan hoef k alleen af en toe de blz “om te slaan”), ben ik toch echt meer van de papieren boeken. De mogelijkheid hebben terug te bladeren of soms vooruit te bladeren en het elke keer zien van de kaft als je m er weer bij pakt is voor mij toch wel belangrijk. Toch is een e-reader soms best handig, maar dan wel naast de papieren boeken en niet als vervanging!
  Mijn vriend heeft overigens de PRS-T3 en die is ook wel erg mooi. Vooral de nieuwe manier waarop je er een lampje op kunt bevestigen is erg mooi gedaan. Hij is ook een stuk lichter dan de PRS-T2 (zeker als je die met het hoesje met lampje hebt, aangezien die op een aparte batterij zit terwijl hij bij de T3 op de accu van de reader gaat).

  1. Zelf vind ik papieren boeken ook nog steeds mooier en ook af en toe fijner om te lezen. Vooral het terugbladeren is handig als je even iets vergeten bent. Maar in bed en onderweg heb ik toch de voorkeur voor de e-reader (ik zet de reader ook altijd schuin neer, dat scheelt een heleboel armkracht ;-)). Volgens mij zit de mogelijkheid om bepaalde stukken te arceren ook op de Kobo Glo, maar ik maak nooit gebruik van dergelijke mogelijkheden. In papieren boeken heb ik dat ook nog nooit gedaan…

 8. Mooie e-reader hoor! Ik heb zelf de simpelste kindle omdat die toen als beste uit de test kwam. Helaas is hij wel wat eenvoudig en ik denk dat wanneer ik volgende keer weer een e-reader zou kopen het ook de kobo glo wordt. Ideaal dat je zo’n verlicht scherm hebt.

 9. Erg mooi en zo te lezen is hij ook erg fijn in gebruik. Ik heb nu een Sony (vorig jaar gekregen, dus te vers voor een nieuwe). Ook erg fijn moet ik zeggen, hoewel ik een Newby ben op dit gebied. Ik hou het in gedachten mocht er ooit iets met deze zijn :).

  1. Een Sony van een jaartje oud? Ik vermoed dat je dan nog wel eventjes te gaan hebt, haha.. Trouwens de Sony komt ook heel goed uit de bus, dus ik zou nog fijn genieten van deze e-reader!

 10. Bedankt voor je recensie van de Glo en goed om te weten dat jouw Kobo Touch na 2 jaar mankementen begon te vertonen. Ik merk dat ik tegenwoordig weer naar de bieb ga voor papieren boeken, omdat mijn Touch me net te vaak leeg is en inderdaad heel slecht en traag reageert. Tijd voor een nieuwe dus. Of het de Glo wordt of een nog nieuwer model weet ik nog niet… Altijd leuk om uit te gaan zoeken. Zeker weer een Kobo in ieder geval, is me eigenlijk altijd goed bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *