Algemeen, Persoonlijk28 februari 2014

20

Maart – De maand van het vergeten boek

Ok, ok.. Ik weet dat ik een erge hamsteraar ben als het om boeken gaat. Hoewel ik de laatste twee keer bij Polare toch écht mijn VVV-bon van 25 euro in mijn jaszak heb gehouden, is het toch verbijsterend dat ik bijna 130 boeken ongelezen in de kast heb staan. Iedere keer dat ik grijp naar mijn geliefde, nieuwe Kobo Glo, kijken mijn ongelezen boeken mij verwijtend en beschuldigend aan. 201402 Boekenkast met trapje

Mijn boekenkast (mét trapje) op zolder. In de woonkamer staat nog een overvolle boekenkast waarvan een paar planken een beetje beginnen door te buigen.

Eind maart komen we met de Leesclub bij elkaar. Op deze dag gaan we natuurlijk ook een paar boekhandels onveilig maken en aangezien we deze dag in Zwolle hebben afgesproken, kan een bezoek aan boekhandel Waanders natuurlijk niet missen! Tijdens de laatste bijeenkomst in Arnhem heb ik geen enkel boek gekocht, waar ik achteraf zoveel spijt van heb gehad dat ik deze de dag erna nog online heb nabesteld. Deze dag gaat mijn NTL-stapel niet verkleinen.. Daarom benoem ik bij deze de maand maart tot ‘Maand van het vergeten boek!‘. Deze maand zal ik mijn e-reader ter zijde leggen en mij alleen nog focussen op de ongelezen boeken uit mijn boekenkast.

Welke boeken hoog op de stapel liggen:

1. Roslund & Hellström – Kluis 21 

Politieman Ewert Grens heeft er weinig moeite mee om een onthullende videotape te laten verdwijnen als hij daarmee de weduwe van zijn vermoorde collega Bengt Nordwall een dienst kan bewijzen. Al evenmin heeft Ewert Grens last van zijn geweten als het erom gaat de persoon te grazen te nemen die een vrouwelijke collega (en geliefde) in een rolstoel heeft doen belanden. Hij is een goed mens die wat over heeft voor zijn vrienden. In Kluis 21 laten Roslund & Hellström zie n hoe goede mensen te ver kunnen gaan in hun goede bedoelingen. 201402 Kluis 21 Om eerlijk te zijn miste dit boek op mijn lijst(je). Ik was het compleet vergeten tot mijn moeder het geleende boek terugbracht. Oops!

2. Harry Bingham – Fiona. In koelen bloede

Zoeken naar geconserveerde lichaamsdelen, verborgen in keukens, garages en schuurtjes in een gemoedelijk dorp in Cardiff, zou niet de meest favoriete weekendbesteding zijn van de meeste mensen. Maar rechercheur Fiona Griffiths is niet ‘de meeste mensen’. Voor Fiona het de start van een zoektocht naar een meisje dat tien jaar eerder vermoord is. Terwijl de politie, letterlijk, de puzzelstukken – of liever: de lichaamsdelen – verzamelt, wordt er een tweede lichaam gevonden. Deze moord vertoont veel gelijkenis met de eerdere zaak: ook hier worden de lichaamsdelen verspreid over het landschap gevonden. De twee zaken moeten met elkaar in verband gebracht worden. Maar hoe? En als er een boodschap in de modus operandi verscholen ligt, wie kan die dan beter ‘lezen’ dan Fiona Griffiths, met haar vermogen ‘met de doden te spreken.’

201402 Fiona boek

Dit boek ligt nog maar nét op de stapel, maar toch wil ik het snel lezen omdat het een boek is dat ik heb gewonnen en ik er al veel positieve geluiden over heb gehoord. Mijn nieuwsgierigheid is aangewakkerd!

3. Peter Buwalda – Bonita Avenue

Joni Sigerius, de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zoon van Sigerius vrij uit de Scheveningse gevangenis. Acht jaar later pas – Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles – verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.  201402 Bonita-avenue Ah! Waarschijnlijk één van de weinige boeken die ik niet zelf heb gekocht. Dit boek is van mijn vriend, dat hij als cadeautje heeft gekregen van collega’s. Hoe kan ik dit boek waarin het verhaal zich afspeelt op de UT in Twente nu zo lang laten liggen?

4. Edmund de Waal – De haas met de amberkleurige ogen

Eind negentiende eeuw koopt Charles Ephrussi, een rijke graanhandelaar en kunstliefhebber, een verzameling netsukes: kleine figuurtjes van ivoor, hout en steen. De kostbare traditioneel Japanse knoopjes worden een geliefd familiebezit. Wanneer veertig jaar later de nazi’s Wenen innemen en de Joodse familie Ephrussi wordt afgevoerd, is ook het lot van de knoopjes onzeker – maar dankzij een onverwachte wending vinden de netsukes hun weg terug naar de familie, en naar volgende generaties. 201402 De haas met de amberkleurige ogen Dit boek ligt sinds kerst 2011 of 2012 ongelezen in de kast. Ik heb het als kerstpakket voor mijzelf uitgezocht bij de jaarlijkse kerstmarkt, georganiseerd door mijn werkgever. Op aanrader van de plaatselijke boekhandel heb ik dit boek in mijn mandje geschoven, om vervolgens te laten verstoffen in de boekenkast…

Tips?

Klik hier om mijn volledige lijst te zien van alle boeken die mij vast en zeker nog een tijdje verwijtend zullen blijven aankijken.

Welk boek zou jij mij aanraden of afraden? 

20 thoughts on “Maart – De maand van het vergeten boek

  1. Haha, gelukkig kan ik voor enige opluchting zorgen ;-) Ik houd mij vast aan het feit dat ik vast niet de ergste hamsteraar ben.. Als deze maand volgens planning verloopt, heb ik vier boeken minder ongelezen in de kast staan. Misschien is herhaling dan helemaal niet zo’n slecht idee..

   Hoeveel boeken heb jij nog op de stapel liggen?

 1. Woaaaah, da’s echt een heeeele grote stapen boeken :O
  Nou heb ik met mijn leestempo gelukkig het probleem niet dat boeken echt blijven liggen, maar jij kunt zo nog wel een jaar vooruit vermoed ik zo, succes!

 2. Woa, goed idee om maart tot de maand van het vergeten boek uit te roepen! Mag ik meedoen? O, help. Dan moet ik wel heel snel in Samensmelting beginnen. Morgen is het al maart. Oepsie… Hmm, misschien dan eerst maar al oude boeken lezen? Ghihi. ^.^ Ik heb namelijk geen e-reader, maar wel een aantal boeken die al een hele tijd in de kast staan.

   1. Waarschijnlijk zou ik zo’n drie dagen doen over Samensmelting, maar 3 dagen zijn wel weer 3 dagen van de maand! Dus nee, ik laat Samensmelting nog even liggen. Ik ben gisteren in een boek begonnen dat ik al een tijd in de kast heb liggen. Sterker nog, ik heb zelfs alles uit mijn kast geplukt waarvan ik denk dat het er al zo’n jaar (of langer…) ongelezen in staat. Ik ga ‘r zo een post over online gooien! =D

 3. Bij mij is het precies andersom de laatste 3 maanden, ik lees veel boeken en keek amper naar mijn ereader om. Ik plan nu steeds 6 boeken om te lezen (per 2 weken voor mijn blog) en ik probeer dan 2 epubs te lezen en de rest echte boeken.

  Kluis 21 is een aanrader, ik heb hem dankzij jou gekocht en gelezen, vond het een zeer mooi boek (recensie staat online op mijn blog). Succes!

  1. Wat leuk om te horen! Ik heb juist Kluis 21 hoger op de stapel gelegd door jouw recensie. Zo helpen we elkaar weer vooruit ;-)
   Zo’n planning lijkt mij erg goed, mits je je er aan houdt natuurlijk. Bij mij is het zo afhankelijk waar ik zin in heb. Het gemak en het genre zijn dan vaak doorslaggevend. 12 boeken klinkt heerlijk overzichtelijk, ik vind 130 wel een beetje een chaos worden. Misschien geef ik boeken die al jaren liggen te verstoffen wel weg, ik heb een donkerbruin vermoeden dat ik deze nooit zal lezen..

 4. Oeps, bij mij is het nog erger :P. Ik heb om precies te zijn nog 192 ongelezen boeken in mijn kast staan :p. En dan zijn er ook nog een paar ongelezen op mijn e-reader die ik niet mee tel :P. Heb de afgelopen jaren voor mijn studie erg veel moeten lezen, maar ondertussen wel blijven kopen. Ben nu sinds ik afgestudeerd ben, bezig met het verkleinen van mijn NTL-lijst, maar hij lijkt alleen maar langer te worden :P. Toen ik m’n lijstje net maakte had ik er namelijk nog 189 te lezen :P.
  Als ik mijn doel van dit jaar haal om 50 boeken te lezen, ben ik dus nog 4 jaar bezig om mijn kast “uit te lezen” :P. En echt niet dat er in die 4 jaar geen boeken bij komen :P.

 5. Pff wat een probleem he, al die leuke boeken die maar uit blijven komen waardoor je al je boeken in je boekenkast laat staan. Ik probeer al een aantal maanden mijn ‘vergeten’ boeken te lezen maar toch gaat het helaas langzamer dan verwacht. Succes!

 6. Pingback: Boekenz |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *