Spanning

Ga nooit terug van Lee Child

Na een moeizame tocht vanuit South Dakota is Jack Reacher eindelijk in Virginia aangekomen. Zijn doel: het oude hoofdkwartier van de 110th mp Special Unit – zo ongeveer het enige thuis dat hij ooit gekend heeft. Waarom? Hij wil de nieuwe commandant van de eenheid, majoor Susan Turner, mee uit eten vragen. Hij vond haar stem over de telefoon aantrekkelijk. Maar de officier in het kantoortje van de commandant is geen vrouw. Waar is Susan Turner? Jack Reacher wordt met twee onthutsende zaken geconfronteerd, de ene nogal gewelddadig, de andere te persoonlijk om over na te denken. Krijgt hij – of iemand anders – spijt van zijn besluit om terug te gaan?

lee-child

Jack Reacher, een oud-majoor in het Amerikaanse leger, zwerft sinds zijn vertrek bij het leger al jaren door Amerika. Om geld hoeft hij zich niet druk te maken en hij geniet van de vrijheden die hij nooit heeft gekend. In de laatste boeken is Reacher op weg naar Susan Turner. Een majoor in het leger waarmee hij telefonisch contact heeft gehad. Iets in haar stem spreekt hem aan en Reacher wil graag een afspraakje met haar maken. En omdat hij toch niets beters te doen heeft, is hij op weg naar Virginia.Uiteraard komt hij onderweg in wat problemen. In dit boek bereikt hij zijn eindbestemming. Alleen is Susan nergens te bekennen…

Bij zijn bezoek aan zijn oude standplaats in Virginia krijgt Reacher direct een rechtszaak tegen hem aangespannen; hij wordt er van verdacht in het verleden een verdachte zo ernstig mishandeld te hebben dat dit desastreuze consequenties heeft gehad voor het slachtoffer. Maar niet alleen op deze zaak hoeft Reacher zijn aandacht te richten. Een vrouw beweert dat hij de vader is van haar dochter met alle gevolgen van dien. Reacher laat het er, uiteraard, niet bij zitten en mengt zich opnieuw in de tentakels van het grote, hiërarchische Amerikaanse leger.

De boeken van Lee Child zijn per definitie altijd vermakelijk leesvoer. Eerlijk toegegeven, natuurlijk zijn er een paar boeken die iets tegenvallen maar geen enkel boek zou ik als ‘slecht classificeren. Waarom vallen de boeken van Child (bijna) altijd goed in de smaak? Nou, onder andere door:

  • De auteur Lee Child: hij schrijft luchtig, met korte zinnen waarbij je niet veel hoeft na te denken en alleen maar hoeft te genieten
  • Jack Reacher: één van mijn favoriete personages waar ik bij weg kan dromen en verschrikkelijk om kan lachen.
  • De precies juiste hoeveelheid actiemomenten: het is geen boek waarin er alleen maar door testosteron gedreven mannen wordt gevochten
  • De lezer wordt getrakteerd op Reachers mannelijke, nuchtere gedachten. Simplistisch, concreet en to the point. Niet dat ik Reacher wil neerzetten als één of andere domme boerenkinkel, intelligentie heeft hij wel. Maar geen angst, de emotie die Reacher niet bekend is.

Na 17 boeken verveelt Reacher nog steeds geen moment. Hoewel de verhalen en de omvang van de problemen waarin Reacher verzeild raakt wel vaak hetzelfde zijn, is ieder verhaal toch weer op een bepaalde manier geschreven dat de spanning aanwezig blijft. Maar dit boek is toch anders, het persoonlijke leven van Reacher wordt meer uitgediept en natuurlijk ook in gevaar gebracht. En hoe gaat het verlopen met Susan Turner, de vrouw waarvoor hij de lange reis naar Virginia heeft gemaakt? Niemand begrijpt dat hij het liefst rondzwerft zonder enig kledingstuk in de koffer. Zal zij het begrijpen en met hem mee op weg gaan?

1 thought on “Ga nooit terug van Lee Child

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *