Overig

Janet Evanovich – Must read!

Vol verbazing en enthousiasme sleepte ik bij een Kringloopwinkel in Antwerpen mijn laatste goede vondst van 2013 in de wacht; drie boeken van Janet Evanovich in één voor maar 1,50 euro. Het liefst ging ik linea recta terug naar de hotelkamer om meteen om de geweldige avonturen van Stephanie Plum te lezen. Dat linea recta ging helaas niet, maar ik heb wel alle drie de boeken binnen vijf dagen uitgelezen en dacht zegt genoeg denk ik. Niet bekend met de schrijfster Janet Evanovich? Bij deze waarschuw ik je, want na het lezen van haar boeken ben je verkocht.

trio

In de eerste drie boeken van Janet Evanovich (De eerste klap, De tweede ronde en Het derde dossier) begint het leven van Stephanie Plum. Een 30-jarige vrouw, geboren en getogen in New Jersey en woont samen met Rex; haar hamster. Wanneer ze ontslagen wordt als lingerie inkoopster en er binnen zeer korte tijd brood op de plank moet komen besluit ze voor haar sexbeluste neef Vinnie te gaan werken als premiejaagster. Als vriendendienst besluit Vinnie haar de makkelijke zaken geven. Kleine wetsovertreders die gemakkelijk in te rekenen zouden moeten zijn. Al snel blijkt dat Stephanie een enorme kluns is, ze loopt in zeven sloten tegelijk en is verschrikkelijk naïef. Maar ondanks dit bezit Stephanie over een flinke dosis doorzettingsvermogen en durf en blijkt een echte pitbull te zijn; wanneer ze beet heeft, laat ze niet meer los.

In de eerste drie boeken van Stephanie moet ze op het eerste gezicht een paar kleine wetsovertreders inrekenen, maar hoe meer Stephanie betrokken raakt bij de zaken blijkt dat deze kleine wetsovertreders zo klein nog niet zijn. Ze krijgt te maken met een psychopaat, een gladde begrafenisondernemer, een vrouw hatende bokser, pooiers, dealers en verschillende oplichters. Het zijn kleurrijke personages. Maar niet alleen deze uitzonderlijke personages fleuren het leven van Stephanie op; haar familie, vrienden en collega’s spannen de kroon. Haar strijdlustige Oma Mazur; jong van geest en neemt geen blad voor de mond. Ranger; een doorgewinterde premiejager die Stephanie op weg helpt. Niemand weet waar hij woont en hij ziet er angstaanjagend uit. Lula; een ex-prostitué a la grote mond, klein hartje.

In De eerste klap moet Stephanie achter Joe Morelli aan; een ex-vriendje die haar op haar 16e ontmaagd heeft. Stephanie blijkt niet het standaard meisje te zijn dat je laat zitten en de twee ontwikkelen een bijzondere (strijdlustige)band.

Het volgende boek; De tweede ronde zet Stephanie de jacht in op Kenny Manscuso die zijn beste vriend heeft neergeschoten. Ze houdt zich op in louche rouwkamers samen met haar oma Mazur aangezien oma Mazur wekelijks in het uitvaartcentrum te vinden is om haar hobby uit te oefenen; bij een dodenwake op de eerste rij zitten.

In het derde dossier gaat Stephanie achter een oude bekende aan; Mo van de snoepjeswinkel. Niemand neemt het haar in dank af, totdat er verschillende lijken opduiken.

Janet Evanovich schrijft misdaadverhalen met actie en humor en door de vele kleurrijke personages zijn dit een paar geweldige boeken die je binnen no-time uit een dip kunnen halen. Diverse malen heb ik hardop moeten lachen om Stephanie, Morelli maar ook zeker om oma Mazur. Maar het is niet alleen de humor die deze boeken zo succesvol maakt. Evanovich zorgt ook voor een goede dosis spanningsopbouw en laat de lezer ook op het puntje van zijn stoel zitten. Ik kan niet anders zeggen dat je zeker één van haar boeken zeker eens moet lezen. En de andere alvast in een digitaal winkelmandje moet leggen; aankoop gegarandeerd.

Waardering *****

4 thoughts on “Janet Evanovich – Must read!

  1. Pingback: Nieuwe aankopen |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *