Algemeen

Het beste boek van 2013

Al maanden sta ik te springen (ok, eerlijk toegegeven, de afgelopen maand iets minder..) om deze blog te schrijven en te delen. Er was geen twijfel mogelijk wat voor mij het beste boek van 2013 zou moeten worden. Nog steeds staat het verschaal op mijn netvlies gebrand en ik duw het boek dikwijls bij vrienden onder de neus. Over welk boek kan ik het anders hebben dan over Luz van Elsa Osorio?

Mijn eerste dwarsligger; gekocht op marktplaats voor een schamele drie euro. Ik was niet bekend met de auteur, maar na het lezen van de achterflap was ik al snel om. Tijdens onze vakantie in Midden-Amerika heb ik het boek tijdens de reisdagen in één ruk uitgelezen. Waarom?… Nou, lees zelf maar!

Elsa Osorio – Luz

Luz is een jonge Argentijnse vrouw die op zoek is naar haar verleden en afkomst. Ze groeit op in een invloedrijke familie tijdens het Argentijnse dictatoriale regime in de jaren ’70. Haar opa is een hooggeplaatste generaal en wordt gevreesd door de Argentijnse bevolking. Ze voelt geen verbondenheid met haar familie en vermoed dat zij, net als vele andere kinderen in Argentinië, is weggehaald bij haar ouders die als politieke gevangenen onder het strenge Argentijnse regime van de aardbodem zijn verdwenen. De zoektocht van Luz is een ware emotionele beproeving en beetje bij beetje legt zij een ware tragedie bloot.

Haar zoektocht begint bij de ‘Grootmoeders van de Plaza de Mayo’. Een beweging van grootmoeders die op zoek zijn naar hun vermiste kleinkinderen. Kinderen van politieke gevangen in Argentinië die door het dictatoriale bewind zijn gestolen. Met behulp van een grootmoeder komt zij erachter dat ze inderdaad een van de vermiste kinderen blijkt te zijn. Een kind dat onderdeel uitmaakt van een heel bijzonder en treurig verhaal.

Het boek begint met de ontmoeting met haar vader; het einde van haar zoektocht. Hem vertelt ze het verhaal van haar leven en neemt daarbij de lezers op meeslepende wijze mee.

4de6e8a1d812b8.90412483

Het verhaal begint met haar vader Carlos en zijn grote liefde Liliane, over de tijden waarin zij samen een maatschappelijk doel nastreefden. Een doel dat hun levens uiteindelijk heeft verwoest en hun de grootste prijs heeft laten betalen; hun geliefde dochter Luz.

In het leven van Luz waarin liefde ontbreekt en wantrouwen en egoïsme aan de orde van de dag zijn, lezen we het heldhaftige verhaal van Miriam; een oud-prostituee die met gevaar voor eigen leven Luz wilde redden uit de armen van haar vriend, de militair die bekend stond onder de naam ‘De Bruut’. We maken kennis met een zwakke man Eduardo en zijn eigenaardige vrouw Mariana die Luz hebben opgevoed. Alle personages hebben een rol gespeeld in het leven van Luz. Goedbedoelde acties hebben desastreuze consequenties gehad. Wie handelt er uit gemeenschappelijk belang of en wie uit eigen belang? Het boek legt tragedie na tragedie bloot, waardoor je als lezer geconfronteerd wordt met de misdaden die zich in de jaren ’70 hebben afgespeeld.

Wat ik er van vond:

Elsa Osorio heeft met Luz een prachtige, trieste roman over andere tijden geschreven en met deze roman een plekje in mijn hart veroverd. Osorio schrijft over tijden waarin normen en waarden waren weggevaagd en eigen belang voorop stond. Het is een roman over een verscheurd land, verscheurde families en kapotte levens. Ieder personage dat invloed heeft gehad op het leven van Luz of op een andere manier betrokken is bij het leven van Luz vertelt een gedeelte van het verhaal. Hierdoor word je als lezer betrokken bij alle facetten van de levensgeschiedenis en word je meegesleept in verschillende intriges, liefde, verdriet en wanhoop. Hierbij laat Osorio het menselijke aspect van de personages niet onbeschreven. Denk bijvoorbeeld aan de onzekerheid van gewelddadige De Bruut, de naïviteit van Mariana en de zwakheden van Eduardo. Maar bovenal laat dit boek geeft dit boek een verhaal weer dat het grote verlies beschrijft van alle Argentijnen die hun kinderen nooit weer zagen. Onverdraaglijk. Iets wat ook nog in deze tijden helaas voor Argentijnen dagelijkse kost kan zijn.

Waardering *****

6 thoughts on “Het beste boek van 2013

  1. Ik heb het boek wel bij de Bruna zien liggen maar op de een of andere manier trok het me net niet genoeg aan om het te lezen maar dankzij jouw recensie zet ik hem nu toch op mijn lijst!

  2. Klinkt als een mooi boek! Ik heb pasgeleden ‘de gestolen kinderen’ gelezen over hetzelfde onderwerp, maar die kwam helemaal niet goed uit de verf. Deze klinkt al een stuk beter, al is het wel echt een somber verhaal.

    1. Dit verhaal over Luz komt echt heel goed uit de verf, alsof je er met je neus bovenop staat. Het verhaal wordt vanuit verschillende kanten belicht, waardoor je alle beweegredenen en emoties voelt. Het is wel een somber verhaal, maar wel realistisch en dat maakt het juist aangrijpender denk ik.

  3. Ik kende dit boek nog niet maar het klinkt als een erg mooi boek! Ik heb eigenlijk nog nooit een boek gelezen over dit onderwerp, je recensie heeft me in ieder geval erg nieuwsgierig gemaakt!

    1. Het is een prachtig boek. Ik lees bijna nooit boeken twee keer, maar dit boek zou ik zo nog eens uit de kast pakken dus het zeker is het zeker de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *