Romans en literatuur

Het Rosie project – Graeme Simsion

Al wiebelend met mijn benen stond ik aan een kraampje om mijn kerstpakket uit te zoeken. Net zoals ieder jaar kies ik voor de kraam van de plaatselijke boekhandel. De keuze is beperkt, maar toch heb ik altijd moeite om een keuze te maken. Door de vele veelbelovende reacties op het boek Het Rosie project kon ik niet anders dan sowieso dit boek in mijn mandje te schuiven.

cms_visual_206037.jpg_1378355470000_390x600

Het Rosie project 

Het Rosie project gaat over Don Tillman, een professor genetica aan de universiteit van Sydney. Ondanks zijn hoge intelligentie heeft Don door zijn autisme enorme moeite zich op sociaal vlak te begeven en een vrouw te vinden die bij hem past. Samen met zijn enige twee vrienden Gene en Claudia start hij het Echtgenote project op met als uiteindelijk doel zijn droomvrouw te vinden. Met behulp van een 16 pagina’s tellende vragenlijst selecteert Don vrouwen op zijn keiharde vastgestelde criteria waaraan zijn droomvrouw moet voldoen. Voldoet ze niet aan een paar eisen, dan wordt ze zonder pardon doorgestreept van zijn lijst. Hoe rationeel wil je het hebben?

Bij Rosie is er geen twijfel mogelijk, zij voldoet aan geen enkel criterium van zijn eindeloze lijst. Ze is impulsief, ze rookt en komt te laat op afspraken. Voor Don zijn dit zo ontzettende afknappers dat Rosie nooit en te nimmer een potentiële vrouw voor hem kan worden. Maar het blijkt te klikken tussen deze twee en wanneer Don haar helpt bij het zoeken van haar biologische vader wordt de band versterkt. Is het mogelijk dat de autistische Don zijn Echtgenote lijst aan de kant kan schuiven en op zijn gevoel af kan gaan?

Wat ik van het boek vond

Al na het lezen van het eerste hoofdstuk had ik de link met de populaire TV-serie The Big Bang theory al gelegd. Don heeft namelijk ontzettend veel van de hoofdpersoon Dr. Sheldon Cooper weg. In het proberen ze dezelfde humor te verwerken maar naar mijn mening is dit onvoldoende van de grond gekomen. Dr. Sheldon Cooper en Don blijken gelukkig toch twee verschillende personages te zijn.

Het Rosie project is een origineel verhaal met intrigerende hoofdpersonen, wat het lezen van het boek tot een plezier maakt. Als lezer maak je kennis met de wereld van autisme en op welke wijze autisten kunnen denken. De manier waarop Don denkt in hokjes, de logica die erachter zit en ook de onkunde bij sociale contacten en bepaalde normen en waarden. Dat Rosie precies het tegenovergestelde is van Don is voor niemand een verrassing. Ze is vreselijk impulsief, leeft met de dag, rookt en komt geregeld te laat op afspraken. De combinatie tussen de twee is verrassend en vernieuwend. Wat is het wat elkaar aantrekt in elkaar? Tijdens de zoektocht naar de biologische vader van Rosie leren ze elkaar alsmaar beter en beter kennen, waardoor hilarische momenten niet uit kunnen blijven. Het is een plezier om te lezen hoe onwerkelijk ze elkaars werelden soms vinden en vooral hoe ze hierop reageren.

De zoektocht naar de biologische vader van Rosie is verrassend, maar het einde daarentegen voelt een beetje als een anti-climax. Door alle botsingen tussen de karakters en hoe Rosie en Don op elkaar en elkaars gedragingen reageren had ik iets meer van het einde verwacht. Het lijkt iets te makkelijk te gaan, terwijl het ontstaan van hun band alles behalve dat is gegaan. Daarentegen ben ik erg benieuwd naar de verfilming van dit boek, want inmiddels zijn de filmrechten al verkocht!

8 thoughts on “Het Rosie project – Graeme Simsion

  1. Het verhaal maakt inderdaad niet zo’n indruk dat het heel lang blijft hangen Annelies. Alhoewel ik dat het meeste heb met romans, thrillers blijven bij mij ook minder snel hangen!

    1. Zelfs twee boeken Mariska! Op het werk wordt er ieder jaar een kerstmarkt georganiseerd met kraampjes van lokale winkeliers. De werkgever geeft als kerstpakket voor een bepaald bedrag aan bonnen dat je kunt besteden. Gelukkig staat de plaatselijke boekhandel er ook ieder jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *