Romans en literatuur

Gastblog van Evelien – Lolita van Vladimir Nabokov

Help! Mijn gigantische lees- en blogdip is nog steeds niet ten einde. Af en toe wordt er een post geplaatst, maar hiervoor moet ik best wat moeite voor doen. Op twitter vroeg ik mijn volgers wie de oplossing wist tegen dit verschrikkelijke fenomeen. Na leuke reacties van onder andere de Culturele Apotheek en Danitsja vervolgens het idee opperde voor een gastblogger, kopte Evelien de bal in. Zij wilde graag een gastblog schrijven op www.boekenz.nl.

Ik vond het vernieuwend, was nieuwsgierig en hoop dat het de remedie is om mij uit mijn lees- en blogdip te halen. Evelien blogt ook al een tijdje op haar site Evelien Eet. Dit is geen boekenblog, maar voor deze keer wil ze graag haar favoriete boek aan ons voorstellen; Lolita van Vladimir Nabokov.

Nou, Evelien! Here you go! En erg bedankt voor het schrijven van deze goede, leuke en prettig leesbare gastblog! 

Gastblog

Sue en ik begonnen tegelijk met ons blog. Rond één januari 2013 begonnen we vol inspiratie met schrijven, we waren vastbesloten om echte bloggers te worden. Inmiddels is het november en ik denk dat we zeker trots mogen zijn, het schijnt dat 90% van de blogs het bijltje er al na een paar maanden bij neergooit. Op Twitter meldde Sue dat ze last had van een blogdipje, bij niet onbekend. Vandaar dat ik vandaag te gast ben om te vertellen over mijn lievelingsboek: Lolita van Vladimir Nabokov.

Mijn blog gaat niet over boeken maar over eten, omdat ik elke werkdag een blogpost schrijf houd ik nauwelijks tijd over om te lezen. Vandaar dat ik over Lolita schrijf, en niet over het boek dat nu op mijn nachtkastje ligt, dat zou nog weken duren. Wel een heel interessant boek tot nu toe trouwens! Big Brother van Lionel Shriver, over dik zijn en familie. Het is kort geleden in het Nederlands vertaald, ik heb het dus nog niet uit maar ik vind het nu al een aanrader.

Soms heb je bij een boek geen idee wat je kan verwachten, of waar het verhaal over gaat. Voor Lolita geldt dat niet. Het begrip Lolita is inmiddels vele malen bekender dan het boek. Ik las Lolita voor het eerst toen ik op de middelbare school zat, en ik vond het verbazend, schokkend, ontroerend en verwarrend tegelijk. Maar vooral prachtig. Eigenlijk is de eerste alinea van het verhaal het mooist. In het Engels komt het het beste over:

Lolita, light of my life, fire of my loins. My sin, my soul. Lo-lee-ta: the tip of the tongue taking a trip of three steps down the palate to tap, at three, on the teeth. Lo. Lee. Ta.*

lolita

Het boek gaat over een man van middelbare leeftijd, Humbert Humbert, die verliefd wordt op een meisje van een jaar of twaalf. Hij huurt een kamer bij haar moeder, en is zelfs van plan om met haar moeder te trouwen, alleen maar zodat hij bij Lolita in de buurt kan zijn. Als Lolita’s moeder overlijdt reist hij met het meisje door Amerika, en er ontwikkelt zich een ingewikkelde relatie tussen de twee. Doordat het boek volledig vanuit het perspectief van de mannelijke hoofdpersoon is geschreven, is het moeilijk om niet mee te gaan in zijn beleving van het verhaal. Je vergeet dat Lolita eigenlijk Dolores heet, en dat Humbert een smerige pedofiel is die het meisje haar jeugd ontneemt.

Ik vind dit boek zo knap, complex en vooral mooi en gevoelig geschreven. De hoofdpersoon manipuleert je op zo’n onschuldige manier, het verbaast me niets dat dit boek in verschillende landen werd verboden. Lolita werd al in 1955 geschreven, maar is in geen enkel opzicht gedateerd. Het boek werd twee keer verfilmd, onder andere door Stanley Kubrick, maar zoals meestal: zde verfilmingen halen het niet bij het boek.

Waardering: *****

*In het Nederlands (vertaling Rien Verhoef): Lolita, mijn levenslicht, mijn lendevuur. Mijn zonde, mijn ziel. Lo-lie-ta: de tongpunt daalt drie treden het gehemelte af en tikt bij drie tegen de tanden. Lo. Lie. Ta.

10 thoughts on “Gastblog van Evelien – Lolita van Vladimir Nabokov

 1. Wat een leuk idee om een gastblogger te laten schrijven voor je blog :)
  Het heeft hartstikke goed uitgepakt, leuke blog Evelien! Het boek heb ik nooit gelezen, maar ik ben nu wel erg benieuwd :)

 2. Haha, dat is goed Leo! Ik zal mijn creativiteit even aan het werk zetten, want hoe krijg je een hardloper in ruste weer aan het hardlopen? ;-)

  Bedankt voor je reactie Tessa! Het is inderdaad erg leuk geworden. Het boek staat inmiddels al bij Mo en mij op de ‘want-to-read-lijst ;-)

 3. Leuk idee en dan een blog over zo’n mooi boek! Evelien, wat je schrijft is helemaal waar, tenminste voor mij! Je omschrijft het boek perfect met de volgende woorden: “…verbazend, schokkend, ontroerend en verwarrend tegelijk. Maar vooral prachtig…”

 4. Ik moet dit boek misschien toch nog een keer gaan lezen.. Toen ik de eerste keer hoorde waar het over ging, dacht ik gadverdamme, dat wil ik niet lezen! Maar ik hoor van meerdere mensen dat dit boek echt hun lievelingsboek is, dus dan moet het wel goed zijn, toch?
  Goed review!

 5. Pingback: Vakantieboeken |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *