Romans en literatuur

Sara McCoy – De Bakkersdochter

De Bakkersdochter is een boek dat al een tijdje op mijn wensenlijstje stond. Boeken over de Tweede Wereld Oorlog hebben mij altijd al bekoord, dus het verhaal van De Bakkersdochter zou ongetwijfeld ook in mijn hoofd blijven hangen. En gelijk, dat heb ik gekregen.

de-bakkersdochter-sarah-mccoy-250pixw

Het verhaal in De Bakkersdochter speelt zich af in het verleden, het kleine plaatsje Garmisch tijdens de Tweede Wereld Oorlog, en in Texas in het heden.

In het plaatsje Garmisch werkt de 17-jarige Elsie Schmidt in de bakkerij  van haar ouders. Het is oorlog en ze moeten roeien met de riemen die zij hebben. De familie Schmidt hebben vertrouwen in Hitler en staan aan de kant van de Duitsers. De zus van Elsie, Hazel, zit dan ook in het Lebensbornprogramma van de nazi’s, waardoor het runnen van de bakkerij op de schouders van Elsie en haar ouders terechtkomt. De mooie, brutale Elsie wordt al snel opgemerkt door SS-officier Josef Hub. Een jonge officier die al snel kind aan huis is in de bakkerij. Doordat hij als een zoon voor de familie Schmidt beschouwd wordt, genieten zij enige bescherming tegen de Duitsers.

Het geloof van Elsie in de goedheid van de nazi’s begint te wankelen wanneer zij een zesjarig Joods jongetje helpt onderduiken. Hij vertelt haar de wrede waarheid, waardoor Elsie zich op werpt als heldhaftige tiener in erbarmelijke omstandigheden tijdens de bezetting van de Duitsers.

In het andere verhaal maakt de lezer kennis met  journaliste Reba uit het plaatsje El Paso in Texas. Het is haar taak om voor de krant een artikel te schrijven over kerstvieringen. Voor een mooi verhaal en wat prachtige quotes gaat ze naar Elsie’s Bakkerij. Het is een Duitse bakkerij,  die gerund wordt door de oude vrouw Elsie en haar dochter. Ondanks dat Reba voor het verhaal komt, zijn haar privéproblemen al snel onderwerp van gesprek. Door de spiegel die Reba krijgt voorgehouden, in combinatie met de gastvrijheid en een goede dosis humor ontpopt zich al snel een ware vriendschap tussen de drie en krijgt Reba niet alleen een goed verhaal over Duitse kerstvieringen, maar een prachtig verhaal over moed, verlies en dankbaarheid.

De bakkersdochter – Wat ik er van vond

De Bakkersdochter is een prachtige roman dat beschrijft dat keuzes maken verschrikkelijk moeilijk kan zijn, in welke tijd je ook leeft of hebt geleefd. Want wat als je de verkeerde keuze hebt gemaakt zoals Elsie en haar ouders?  Maar ook de keuze die Reba moet maken, hoe makkelijk deze voor buitenstaanders ook lijkt te zijn. Reba blijft dit voor zich uitschuiven. Soms druist het maken van rationele keuzes tegen je gevoel in. Wat doe je dan? Volg je je gevoel of blijf je rationeel?

Na het lezen van het verhaal, vraag ik mij af. Welke keuzes zou ik gemaakt hebben als ik had geleefd tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Had ik het gedurfd om tegen de Duisters te strijden? Of had ik geloofd in het goede van de nazi’s? Niet alle Duitse mensen waren slecht. Ongeacht welke keuze en op basis van welke argumenten zij hun keuze hadden gebaseerd,  wanneer zij überhaupt een keuze hebben kunnen maken.

De schrijfstijl van McCoy is makkelijk en het afwisselen van het heden en het verleden vloeit makkelijk in elkaar over.  Het is makkelijk te begrijpen en zorgt niet voor verwarring. Naarmate het einde vordert, komen de verschillende verhaallijnen bij elkaar en wil je alleen nog maar weten hoe het afloopt.

Waarschuwing! In het boek worden er verschillende lekkernijen uit de bakkerij  uitvoerig beschreven. De beschreven smaken, de geuren en het genot van het eten zorgen ervoor dat je lekkere trek krijgt in koekjes, gebakjes en ander zoetig spul. Niet geschikt voor minder sterke mensen die aan de lijn doen! ;-)

Waardering ****

De Bakkersdochter is zeker een aanrader voor liefhebbers van De Poppenspeler van Warschau en Haar naam is Sarah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *