Romans en literatuur

Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist)

Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist) – Edward Kelsey Moore

Met een harde plof belandde het pakketje van uitgeverij De Kern in de brievenbus. Vol enthousiasme stortte ik mij op de envelop en toverde een exemplaar tevoorschijn van ‘Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist)’ van Edward Kelsey Moore.

Wat een intrigerende titel. Wat zou het zijn wat Odette niet vertelde, maar James allang wist? Op de achterkant van het boek wordt de vergelijking gemaakt met Een Keukenmeidenroman. Zou het een marketingtruc zijn of zouden de boeken echt in elkaars verlengde liggen?

voorplat-hires-moore-wat-odette-niet-vertelde-09-07-2013

Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist)

The Supremes, drie vrouwen, die al veertig jaar iedere week trouw Earls All you can eat bezoeken. Ondertussen zijn Odette, Clarice en Barbara-Jean op leeftijd, maar nog steeds delen zij, ondanks het feit dat het drie verschillende persoonlijkheden zijn, lief en leed met elkaar.

We maken eerst kennis met Odette. Een ‘kogelronde’ vrouw met verschrikkelijk veel humor en directheid. Zij is getrouwd met de liefste man in het boek; James. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Odette verteld. Zij neemt de lezer mee op sleeptouw en laat zien hoe grappig, verdrietig, vertederend, maar ook hoe bizar haar leven is. Want dagelijks krijgt Odette haar moeder op bezoek. Op zich niet zo heel raar, afgezien van het feit dat haar moeder al jaren overleden is. Niet getreurd, de moeder van Odette bezit precies dezelfde eigenschappen als Odette zelf. Sarcasme, cynisme en een grote portie humor die op een blaadje van directheid worden gepresenteerd.

De tweede dame die onderdeel uitmaakt van The Supremes is Clarice; een vrouw in een ongelukkig huwelijk. Een vrouw die haar muzikale carrière heeft laten varen voor een leven met haar grote liefde Richmond. Nu is ze vooral verbitterd en ongelukkig.

Tot slot maakt de lezer kennis met Barbara-Jean. Een mooie, donkere schoonheid die in het verleden de grootste tegenslagen van alle drie heeft gehad. Haar verdriet probeert ze te vergeten door zich te vergrijpen aan de alcohol.

Het lijkt alsof The Supremes op een belangrijke splitsing in hun leven komen. Ze moeten keuzes maken en zoeken steun bij elkaar. Want samen zijn en blijven zij……The Supremes.

Wat ik van het boek vond

Het is erg gedurfd om te refereren aan het boek Een Keukenmeidenroman. De humor in beide boeken komt zeker met elkaar overeen, maar Een Keukenmeidenroman heeft veel meer diepgang en werkt het onderliggende thema veel beter uit. In dit boek wordt zijdelings de rassenkwestie aangestipt, maar dit gaat voor mijn gevoel niet verder dan de oppervlakte. Het verhaal speelt zich af in het heden en verleden, maar door de contouren van het verhaal meer duidelijk worden. De situatie in de jaren ’60 is wezenlijk anders dan het heden en dat geeft een schril contrast. Daarnaast geeft de afwisseling in personages een dynamische twist aan het boek.

De schrijfstijl van de auteur is plezierig en makkelijk, waardoor de verhaallijnen makkelijk te volgen zijn. In het begin had ik moeite om alle personages uit elkaar te halen, want daarmee maak je als lezer direct in de eerste hoofdstukken al kennis.  Maar vanaf de eerste pagina ben ik als een blok voor Odette gevallen, het personage waar ik de meeste klik mee had. Zowel Odette als haar moeder hebben geregeld voor een glimlach op mijn gezicht gezorgd.

Het plot is verrassend! Hier zou ik vijf sterren voor willen geven, als het daarbij was gebleven. Wat zonde dat de auteur het verhaal niet bij het plot heeft beëindigd, maar aan alle personages een einde heeft gebreid (en dat waren nog al wat personages). Niets is meer aan het toeval overgelaten. En ik moet zeggen, de laatste bladzijdes hebben mij stierlijk verveeld.

Tot slot vind ik de Nederlandse titel niet goed gekozen. Uit het boek komt hetgeen wat Odette niet vertelde (maar James allang wist) niet uit de verf. Na het lezen was ik nog steeds benieuwd wat hetgeen nu was. Hier is in het boek geen duidelijkheid over gegeven.

Nu ik het bovenstaande teruglees, lijkt het alsof ik best negatief ben over het boek. Ik heb erg genoten van het boek, maar ik vind dat er veel meer uitgehaald zou kunnen worden en daarbij doel ik vooral op die diepgang. Wanneer de auteur meer gevoel in het onderliggende thema had aangebracht en het plot had gelaten zoals dit had moeten zijn, zou mijn waardering hoger zijn geweest.

Waardering: ***

6 thoughts on “Wat Odette niet vertelde (maar James allang wist)

  1. Ik heb ook wel genoten van het boek (vooral van Odette), maar er had zoveel meer uitgehaald kunnen worden. Het een gemiste kans vind ik. Heb jij een Keukenmeidenroman ook gelezen?

  2. Regelmatig liet dit boek mij hardop lachen. Wat een heerlijke humor! Sfeer van het boek sprak mij erg aan. Inderdaad niet de diepgang van Een keukenmeidenroman, maar we willen toch ook niet steeds hetzelfde? Ik durf hem iedereen aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *