Romans en literatuur

Johan Bordewijk – Morgen vlieg ik terug

Johan Bordewijk – Morgen vlieg ik terug

Wat als al je dagelijkse zekerheden stuk voor stuk illusies blijken te zijn?  

De 35-jarige Arnoud denk het allemaal goed voor elkaar te hebben. Jarenlang heeft hij alles gegeven voor een flitsende carrière,  leven en vriendin Marieke.  Maar is dit alles? Is zijn leven dat draait om het leveren van prestaties het échte leven? In een impuls pakt hij de hoognodige spullen in en vertrekt richting Barcelona.

Vanuit Barcelona vlucht Arnoud naar Italië en reist vervolgens door naar Griekenland. Maar hoe veel hij ook reist, Arnoud kan het verleden niet van zich af zetten en wordt continu met zichzelf geconfronteerd.

“Nog nooit, nog nooit in mijn leven heb ik echt stoom afgeblazen. Nog nooit ben ik voor mezelf opgekomen en heb ik gedaan wat voor mij belangrijk was”.

In Griekenland vindt Arnoud vervolgens een rustige plek waar hij tot bezinning komt. Hoe wil hij verder gaan met zijn leven?

mvitvoor

Wat ik van het boek vond

Arnoud is een herkenbaar personage uit de hedendaagse maatschappij. Een harde maatschappij waarbij het draait om presteren en waarin je moet voldoen aan hoge verwachtingen. Hoge verwachtingen die door anderen, maar ook zeker door jezelf worden opgelegd. Hoe streng moet je voor jezelf zijn? Arnoud besluit te vluchten voor zijn leven. Hij kan niet meer functioneren onder de opgelegde prestatiedruk en de hoge verwachtingen die zijn collega’s, vriendin Marieke en zijn vader hem opleggen.

De schrijfstijl van Johan Bordewijk is prettig en door de korte hoofdstukken ga je in een noodvaart door het boek. Er wordt kennis gemaakt met Arnoud als klein jongetje. Een onzeker jongetje met een vader die hem tot het uiterste pusht. Hij moet sterker en beter worden en niet minder zijn dan anderen omdat hij enkele vingers van zijn hand mist. Het blijkt dat dit een enorme invloed op het leven van Arnoud heeft gehad.

Het verhaal is vanuit het perspectief van Arnoud geschreven, maar doordat er regelmatig afgewisseld wordt met flashbacks leer je als lezer de personen die een rol hebben gepeeld in het leven van Arnoud goed kennen.

De eenzaamheid, verwardheid en onzekerheid van Arnoud zijn goed weergegeven. Zo goed dat je ook na gaat denken wat je eigen rol is in deze maatschappij. Presteren op het werk, altijd kijken naar anderen die het beter lijken te hebben. Kostbare vrije tijd spenderen aan zoveel mogelijk activiteiten die je zelf leuk vindt, maar waar je helaas te weinig tijd voor hebt. Tot hoe ver ga je? Wanneer leef je echt? Haal je wel alles uit je leven en waar put je genoegen uit?

Het einde laat de lezer in onduidelijkheid achter. Aan de ene kant versterkt dat de filosofische kant van het verhaal, aan de andere kant ontstaat het gevoel dat het niet klaar is.

Morgen vlieg ik terug is een aangrijpende roman die je aanzet tot denken over je eigen rol binnen de hedendaagse maatschappij. Zeker een aanrader!

Waardering ****

Graag wil ik Uitgeverij de Brouwerij bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

8 thoughts on “Johan Bordewijk – Morgen vlieg ik terug

  1. Kijk, dit is nou een boek naar mijn hart. Ik hou van boeken die gaan over mensen en hun gedachtegang, hun gevoelens en de manier waarop zij met bepaalde situaties omgaan.
    Dat alles lijkt in dit boek te zitten, dus hij staat inmiddels op mijn lijst. ;-)

    Toevallig nog tips voor soortgelijke boeken?

    Groetjes, Sandra

    1. Na het lezen van de eerste hoofdstukken werd mijn nieuwsgierigheid ook behoorlijk aangewakkerd. Wat gaat Arnoud doen? Ik zie dat je de eerste hoofdstukken in oktober hebt gelezen. Zit er voor jou niet te veel tijd tussen? Of lees je dan altijd eerst het begin nog opnieuw om weer in het verhaal te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *