Spanning

Teerbemind

Dit jaar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Gillian Flynn. Haar boeken Duisternis en Verloren vrouw/donker hart hebben mij niet teleurgesteld. Toen ik dan ook haar debuut zag liggen in een tweedehands boekenwinkeltje, twijfelde ik dan ook geen moment en kocht zonder aarzelen haar eerste boek; Teerbemind.

download

Gillan Flynn – Teerbemind

Journaliste Camille Preaker heeft  zo vroeg mogelijk haar geboortedorp Wind Gap achter zich gelaten en zich in de grote stad Chicago gevestigd. De dood van haar tweelingzusje Marian en de verstoorde relatie met haar moeder heeft ervoor gezorgd dat Camille geen stabiel leven heeft kunnen leiden.

Op het moment dat haar leidinggevende haar verteld dat er in Wind Gap twee jonge meisjes zijn vermoord en haar verzoekt terug te gaan naar haar roots, wordt het leven van Camille bruut onderbroken. Met tegenzin gaat ze terug naar haar moeder, stiefvader en haar  stiefzusje. In Wind Gap blijkt er niet veel veranderd te zijn.  Het wemelt er van rijke, inhoudsloze vrouwen die leven van de roddels. Thuis voelt Camille het enorme gemis van haar tweelingzusje Marian groter als ooit tevoren; een gevoel dat ze in Chicago heeft weg kunnen stoppen.

Ondanks alle emoties en de verknipte band met haar familie probeert Camille een goed verslag te maken van de moorden op de meisjes. Maar wanneer haar familie zich ineens nog vreemder gaan gedragen dan dat ze al deden, blijkt Camille te ver verwikkeld te zijn in de zaken om nog te vluchten.

Teerbemind – wat ik er van vond

Net zoals haar voorgaande boeken stelt dit spannende boek ook niet teleur. Het is niet spannend in de zin van een huiveringwekkend moordverhaal, maar de intriges en eigenaardigheden zorgen voor een onheilspellend gevoel.  Wat heeft Camille in haar jeugd meegemaakt waardoor de band met haar moeder zo verstoord is?

Maar niet alleen de band met haar moeder blijkt zo verstoord te zijn, maar ook Camille is in haar jeugd niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Ze is psychisch niet stabiel, iets dat haar tot een tragisch en zorgelijk personage maakt. Omdat het verhaal vanuit Camille wordt beschreven, zorgt dit voor een grote betrokkenheid. De eigenaardigheden van Camille zorgen ervoor dat je geboeid blijft, je wilt steeds meer van haar en haar verleden weten, ook al is het nog zo duister.

Het verhaal broeit, er borrelt iets onder het oppervlak dat op een onverwacht moment tot uitbarsting zal komen. Het gonst, het krioelt en je krijgt er als lezer kippenvel en de kriebels van. Het plot is enigszins onverwachts en uitstekend uitgedacht. Het is jammer dat het boek niet veel pagina’s telt. Ik had er graag nog wat langer van willen genieten.

Waardering *****

2 thoughts on “Teerbemind

  1. Mooi dat deze ook zo goed beviel! Ik heb nog steeds niets van Flynn gelezen, maar natuurlijk wel van alles (positiefs) over gehoord. Is ze wat jou betreft vooral een goede thrillerschrijver of is ze méér dan dat?

  2. Hmmm.. Voor mij is ze een thrillerschrijfster met net dat beetje extra. Haar verhalen zijn uniek waarbij er gefocust wordt op de suspense en de psychologische kant. Dit maakt dat ze langer bijblijven dan bijvoorbeeld de ‘standaard’ thrillers (niet beledigend bedoeld).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *