Overig

Reisgids Dominicus Landengids van Guatemala, Belize en Honduras en Te Gast in..

Ruim voor de vakantie heb ik ze al klaar liggen. Uiteraard niet tot in den treuren gelezen, maar doorgebladerd. Wanneer we een vakantiebestemming hebben uitgekozen, ga ik direct op zoek naar een passende reisgids. Backpackers zweren bij de Lonely Planet terwijl andere reizigers gaan voor de reisgidsen van Capitool. Hoe praktisch die ook zijn, ik houd niet van feitjes maar van een reisgids die op een vertellende wijze mij meer informatie kan geven over het land dat ik ga bezoeken. Na de vakantie nemen ze een prominente plek in de boekenkast in, zodat wanneer ik er naar kijk allerlei herinneringen boven komen..

reisgidsen

Voor de landen Guatemala en Honduras is de keuze op het gebied van reisgidsen niet groot, het zijn niet de standaardlanden waar vakantiegangers naar toe gaan. Na een korte speurtocht kwam ik uit op de volgende gidsen (in de backpack blijven ze helaas niet onbeschadigd en water doet een boek over het algemeen ook geen goed..)

Te Gast in…:

foto (7)

Hoewel de gids van Dominicus echt een reisgids is, geeft het boekje Te Gast in… enkele verhalen weer van verschillende auteurs die een band hebben met het land. Op deze manier krijg je als reiziger een kijkje achter de schermen  een goed beeld van het land.  De verhalen gaan bijvoorbeeld over de economie van de landen, toerisme, feestdagen en vrijwilligerswerk. “Het is een aanrader voor iedereen die interesse heeft voor verre landen en wil weten wat er achter de schermen gebeurt”.  Het is een prima boekje om mee te nemen op reis, naast een standaard reisgids. Want vergis je niet, het boekje geeft geen informatie over bezienswaardigheden en toeristische plekjes!

De Landengids Guatemala, Belize en Honduras van Dominicus 

foto (8)

De Landengids van Dominicus is een fijne, gestructureerde reisgids waar je snel duidelijke informatie kan opzoeken.  Het valt mij in het begin op dat het grootste gedeelte van de reisgids bestaat uit informatie over Guatemala. Van de 317 bladzijdes gaan er pakweg 40 over Honduras. Tijdens onze vakantie kom ik er natuurlijk achter dat er geen grote bezienswaardigheden in Honduras zijn, behalve Copan natuurlijk ;-)

foto (10)

Over ieder land wordt algemene informatie gegeven die voor de reiziger van belang is. Het is kort en overzichtelijk weergegeven. Hierdoor word je niet vermoeid wordt met allerlei ‘nutteloze’ informatie.

foto (11)

Ieder hoofdstuk bevat informatie over een (gedeelte) van een land en is in verschillende kleuren gecategoriseerd. Ieder gedeelte wordt ingeleid met een kort stukje algemene informatie en een prachtige foto. Het eindigt met een paar bladzijdes praktische informatie over bijvoorbeeld adresgegevens van aan te bevelen restaurantjes en bezienswaardigheden.

foto (9)

De reisgids bevat mooie foto’s die op de werkelijkheid gebaseerd zijn, je weet precies wat je kan verwachten. Dus als je voornemens bent om op vakantie te gaan naar Guatemala, Honduras of Belize, dan kan ik je beide gidsen aanbevelen om meer van de landen te weten te komen. De combinatie van de Landengids en Te Gast in… maakt het dat je niet alleen van de toeristische plekjes op de hoogte bent, maar ook over de dagelijkse gang van zaken op bijvoorbeeld economisch vlak.

10 thoughts on “Reisgids Dominicus Landengids van Guatemala, Belize en Honduras en Te Gast in..

 1. De voorpret is altijd al leuk he? Ik koop ook altijd wel een reisgids over het betreffende land c.q. streek. Aangezien we de laatste jaren binnen Europa blijven, is het op zich niet zo moeilijk om een leuke gids te vinden, maar in september gaan we naar Vorarlberg in Oostenrijk en daar is maar moeilijk iets van te vinden…

  1. De voorpret is zeker leuk!! Een reisgids is zo fijn om alvast weg te dromen over je vakantiebestemming. Vorarlberg in Oostenrijk? Dat klinkt inderdaad niet zo bekend. Misschien reisgids zoeken die zich richt op de streek/provincie? Of een grotere reisgids kopen, waarin deze streek ook beschreven wordt.

   Het is soms inderdaad lastig om wat te vinden. Zo ging ik in mei naar Griekenland en wij eindigden onze vakantie op het schiereiland Evia. Geen reisgids die daar veel over beschreef. Het Capiptool beschreef he-le-maal niets over het eiland, dat vond ik toch wel apart.

 2. Ik las pas in de krant, dat mensen steeds minder reisgidsen meenemen (mn lonely planet) maar dingen op internet opzoeken.
  Zelf doe ik beide, en voorpret is een belangrijk onderdeel. Vaak koop ik meerdere reisgidsen, en neem er dan 1 mee.

  1. Dat zie je inderdaad steeds meer. Mensen zoeken een wifi-punt op en speuren dan online of in de lonely planet informatie op. Ik vind een echte reisgids toch wat fijner, het terugbladeren en teruglezen is handiger.

   Meerdere reisgidsen Klaske? Staat er niet veel dezelfde informatie in?

   1. Meerdere reisgidsen ja: de een heeft mooiere tekeningen van gebouwen, de andere mooiere foto’s, een andere meer praktische informatie. Wat ik ook altijd zoek zijn tips voor wandelingen, evt routes. En ik heb nu eenmaal een boekentick.
    Overigens kun je ook weken met een klein gidsje doen. Zo liep ik de via de la plata met een klein Duits gidsje wat in je broekzak kan. Ging 1000 km mee en was mijn enige boek. En toen had ik nog geen smart phone. In New York hadden we echter 2 reisgidsen mee, waarbij we eind van de dag onze plannen voor de volgende dag concretiseerden met wifi op de kamer:hoe laat gaan dingen open, waar stappen we uit metro etc.

    1. Als ik jouw berichtje lees, krijg ik al helemaal zin om een volgende reis te boeken en mij te verdiepen in het land, streek of stad. Ik zoek niet veel op via de smartphone, maar haal ook alles uit de boeken. Of het is inderdaad praktische informatie. Wat ik vaak ook nog doe is een boek of meerdere boeken in het land zelf kopen. In Cambodja heb ik een boek over Khmer Rouge en een boek over de Killing Fields gekocht waar ik heel zuinig op ben. Zie het als een soort souverniertje.
     New York lijkt me ontzettend overweldigend en een reisgids essentieel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *