Romans en literatuur

Silver Linings Playbook – Matthew Quick

Pat is 34 jaar wanneer zijn moeder hem ophaalt uit een psychiatrische inrichting waar hij voor onbekende tijd heeft gezeten. Hij gaat bij zijn ouders wonen, heeft geen baan en geen contact met zijn vrouw Nikki. Maar dat zal volgens Pat niet lang meer duren, hij bereidt het weerzien met Nikki vol gedrevenheid voor. Maar wanneer hij Tiffany, een vrouw met haar eigene psychische problemen, tegen het lijft loopt wordt zijn leven opnieuw overhoop gegooid.

download (1)

De omslag van het boek verwijst meteen naar de film, de acteurs staan prominent op de kaft. Dat laat niets aan de verbeelding over. Doordat ik de film eerst heb gezien en daarna pas het boek heb gelezen, was een visueel beeld van de personages niet te vermijden.

Het boek gaat over Pat die, een voor hem onbekende tijd, in een psychiatrische inrichting heeft gezeten. De reden van zijn opname is hem eveneens onbekend. Er wordt gesproken over ‘alleentijd’ en Pat fantaseert continue over het moment dat hij Nikki weer in zijn armen kan sluiten. Alles wat hij vroeger niet deed, doet hij nu wel. Hij leest literatuur, hij sport en probeert zijn agressieve buien onder controle te houden.

Als werkeloze heeft Pat een indrukwekkend sportschema om zijn dagen te doden. Gestructureerd werkt hij het schema af met Nikki als zijn hoofddoel.

‘Als ik hardloop stel ik me altijd voor dat ik op Nikki af ren en dan voelt het alsof ik de wachttijd tot ik haar weer zie korter maak’.

Het is voor de lezer geen raadsel om te constateren dat Pat psychisch nog steeds in de war is. Zijn therapeut Cliff blijkt net als Pat en zijn familie enorm fan te zijn van de Eagles en ontpopt zich naast zijn therapeut ook als vriend.

Wanneer zijn ‘alleentijd’  over is, kan Pat naar eigen zeggen zijn vrouw weer in de armen nemen. Tot het moment daar is, werkt Pat vol gedrevenheid naar het moment dat het zover is. 

Wanneer hij Tiffany bij toeval tegenkomt, raakt hij geïrriteerd gefascineerd door haar doen en laten. Want niet alleen hij kan als ‘apart’ bestempeld worden, Tiffany heeft ook zo haar onbegrepen kanten. Wanneer zij hem een verzoek doet in ruil voor een tegenbod dat hij niet kan weerstaan, lijken ze onafscheidelijk.

 

Silver Linings Playbook

Hoewel de verhalen uit de film en het boek grotendeels hetzelfde verlopen, is het verhaal uit boek zwaarmoediger en heeft meer diepgang dan de film. De film wordt bestempeld als komisch en hoewel het boek ook regelmatig een glimlach op mijn gezicht heeft getoverd, was ik ook vaak ontroerd door het verdriet en door de onbegrepen Pat. Pats perspectief zorgt ervoor dat er meer gevoel bij komt kijken, want hoe geestig het in de film ook lijkt, niets doet meer zeer dan in totale verwarring de liefde van je leven moeten missen. Ook Pat ontkomt niet aan de wirwar van emoties die bij zijn herstel komen kijken. 

De korte hoofdstukken en de fijne schrijfstijl maken het boek makkelijk te lezen en te begrijpen. De lange passages waar uitgebreid ingegaan werd op de strategische en tactische kant van de Eagles vond ik minder interessant en heeft mijns inziens geen toegevoegde waarde voor het verhaal.

Het plot is anders dan de film, dat verbaasde en stelde mij enigszins teleur. Het plot in de film is meer spectaculair, terwijl de laatste pagina’s in het boek het einde wat teniet deden.  Desalniettemin heeft Matthew Quick een hartverscheurende roman geschreven dat bij menig persoon een grote glimlach op het gezicht zal toveren.

Waardering *** 1/2

Met dank aan Xander Uitgevers voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar!

Trailer Silver Linings Playbook:

http://www.youtube.com/watch?v=Lj5_FhLaaQQ

2 thoughts on “Silver Linings Playbook – Matthew Quick

  1. Mooie recensie !
    Ik heb de film niet gezien, maar dat vind ik nooit erg ! Ik lees graag het boek eerst, maar als dat niet het geval is, zie je toch het verschil tussen eigen beleving bij een film en bij een boek. Een boek laat nog meer ruimte over voor eigen fantasie en interpretatie dan een film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *