Persoonlijk1 juli 2013

10

Vakantie…help!

Al maanden werk je toe naar hét hoogtepunt van het jaar; zomervakantie. Heerlijk tot rust komen op het strand, een culturele vakantie waarbij je vele mooie dingen gaat zien of heerlijk thuis. Maar één ding staat centraal; je hoeft he-le-maal niets.

Weg met de verplichtingen, weg met het leidinggevenden die in je nek staan te hijgen. Om over collega’s nog maar te zwijgen. Geen trillende berichtjes op je telefoon van alle e-mails die binnenstromen. Maar god allemachtig. Wat is de periode voordat die heerlijke vakantie is aangebroken DRUK! Met deze stress en drukte heb je de vakantie ook wel hard nodig om bij te tanken.

tumblr_lmtb29XqZl1qaoobjo1_500_original

Uit onderzoek (2012) blijkt dat de meeste vakantiegangers zich pas na een dag op plek van bestemming kunnen ontspannen. De stress van de reis, de koffers in- en uitpakken en het op orde brengen van de administratie voor het vertrek zorgen ervoor dat een groot deel van de vakantiegangers zich zelfs pas na twee dagen ontspannen voelt. Herkenbaar? Voor mij helaas wel!

Over twee weken vertrekken wij naar het overheerlijke midden Amerika, waar wij een rondreis gaan maken en verschillende landen zullen bezoeken. We starten in Guatemala en via Nicaragua, El Salvador en Honduras komen wij in Costa Rica uit. Onze bagage zal uit een simpele rugzak en een backpack bestaan. Wanneer ik maar 15 kg mee mag nemen, kan ik je verzekeren dat ik aardig creatief word.

Mijn agenda barst de komende weken uit zijn voegen. Als kip zonder kop vlieg ik van werk naar huis en naar afspraken. Aan vakantie toe zijn krijgt op deze manier een hele andere betekenis. Maar waarom stellen wij voor onszelf hoge eisen en plannen wij onze agenda’s vol? En hoe kunnen we de vakantiestress voorkomen? Als iemand de gouden tip heeft, hoor ik dat natuurlijk graag!

Zuchtend zit ik straks in het vliegtuig, het moment dat voor mijn gevoel de vakantie echt begint. Wat zijn jullie vakantieplannen en herkennen jullie de vakantiestress?

10 thoughts on “Vakantie…help!

 1. Wauw wat een fantastische vakantie! Ik schiet zelf altijd in de stress bij de gedachte welke kleren ik thuis moet laten, keuzes maken is niet mijn sterkste kant! En boeken..welke boeken mee te nemen?? Zwaar! Ben blij dat ik het deze zomer bij slechts een weekendje weg hou ;)

  1. We hebben er ook ontzettend veel zin in! Gelukkig heb ik een e-reader, maar daar heb ik de vorige vakantie wat problemen mee gehad.
   Ik kwam er op schiphol achter dat de boeken niet goed op de e-reader waren overgekomen, stress alom!
   Dit keer ga ik het vier keer testen uiteraard ;-)

   Waar ga je naar toe Tessa?

   1. Haha klinkt ideaal, een e-reader! Wat een enorme bibliotheek kun je dan meenemen, prachtig :)
    Ik ga met mijn vriend naar Parijs, om ons 10-jarig jubileum te vieren. In januari gaan we groots op vakantie, naar Vietnam.
    Voor Parijs hoef ik hooguit twee dunne boeken mee te nemen, voor Vietnam zal ik toch iets meer in moeten pakken, maar ik heb gelukkig nog een hele poos om daar over na te denken :)

 2. Heel herkenbaar! Ik was in juni vrij en de weken daarvoor was het rennen, rennen en nog eens rennen. Daarna inderdaad een dag om thuis bij te komen en toen gelukkig in de vakantiemodus terechtgekomen. Sinds vorige week weer aan het werk en ja, de agenda stroomt alweer vol en het is opnieuw rennen en vliegen helaas…

  1. Je valt inderdaad heel snel weer in het oude patroon. De eerste dagen ma mijn vakantie heb ik eerst altijd moeite om weer op gang te komen, maar dat duurt maar even ;-)

 3. Wat geweldig voor jullie, zo’n vakantie !
  Heb je wel tijd om te lezen, dan? Hoe dan ook: ik wens jullie een geweldige vakantie en maak foto’s voor het thuisfront en jezelf. Het is niet zo dat je er weer snel naartoe gaat, lijkt me zo ! ENJOY !!

  1. Ja hoor Mieke! ‘s Avonds of tijdens een busreis vind ik altijd wel tijd om te lezen. Foto’s gaan we zeker maken, waarschijnlijk weer veel te veel ;-)

   Dank je!

 4. Herkenbaar!
  Ik maak wel overzicht en hang ik op. En heb een vaste plek waar ik alles neerleg zodat ik dan weet dat ligt klaar, kan van het lijstje af. Maar er blijft altijd stressen.
  Geniet ervan!!!!

  1. Dat is ook handig! Nu gooi ik alles op één hoop en ga op het allerlaatste moment inpakken. Dan weet ik namelijk precies wat ik heb. Vandaag ga ik alles verzamelen en morgen in de tas schuiven en nog snel het huis schoonmaken!
   Heb jij nog vakantieplannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *