Overig

Abigail Gibbs – Violet

Het pakketje van Xander Uitgevers moest minstens een aantal kilo wegen. Van de drie boeken die er in zaten, was Violet van Abigial Gibbs de dikste pil. Op de voorkant staat een meisje met als tekst ‘De heldin van de duisternis’. Ondanks dat mijn voorkeur niet uitgaat naar het Young adult (YA) genre, klonk dit enigszins veelbelovend.

violet_thumb

Door een toevallige ontmoeting op een verlaten plein komt Violet in een hele andere wereld terecht dan dat ze gewend is. Ze wordt ontvoerd door vampiers die ze net een groep mannen heeft zien vermoorden. Ze komt in een wereld van elegantie en onwaarschijnlijkheden die eindeloos lijkt. Wanneer ze erachter komt dat haar veilige leventje allemaal schijn is en de veiligheid van haar als voor zoveel andere mensen in het gedrang komt, blijkt dat Violet moediger is dan menigeen.

YA-boeken over vampiers en andere monsters associeer ik altijd met onmogelijk liefde en de daarbij horende clichés.  Hieronder zal ik enkele benoemen:

1. Twee mensen zijn verliefd, maar hun liefde zou onmogelijk moeten zijn

2. Ze zijn allebei erg knap

3. De jongen is gevaarlijk (het mag ook wel dodelijk gevaarlijk genoemd worden)

4. Het meisje heeft nog meer aanbidders

5. Het meisje is een klungel

6. Het meisje loopt gevaar en de gevaarlijke, knappe jongen redt haar

7. Het meisje blijkt ‘meant to be’ te zijn en is de redding van zovelen

Ook in Violet kwamen de bovenstaande clichés naar voren. Violet is het knappe, klungelige meisje dat verliefd wordt op Kaspar. Kaspar Varn is de kroonprins van een rijke en welgestelde familie van vampiers. Kaspar is een beetje over het paard getild verwend mannetje, waar ik totaal geen compassie voor voelde. Violet en Kaspar vallen echter als een blok voor elkaar, maar willen het geen van beide toegeven. Pas wanneer Violet zich in een zeer gevaarlijke situatie begeeft, is Kaspar haar redder in nood. Sinds dat moment zijn zij niet meer bij elkaar weg te slaan. Tegengestelde belangen, het vermijden van confrontaties omgeven door een serieuze dreiging van een wereldoorlog blijkt een goede voedingsbodem te zijn voor een passievolle liefde waarin blijkt dat Violet de sleutelfiguur is om de wereld te behoeden voor gevaar.

Het boek is voorspelbaar romantisch en daarmee een ideaal boek voor jonge meisjes. De verhaallijnen hebben niets verrassend en door het lezen van het ene cliché naar het andere moest ik dikwijls grinniken.

De ontknoping en daarmee het opstapje naar deel 2 vond ik langdradig en erg saai worden. Ik moet toegeven dat het boek een zeer fijne schrijfstijl heeft en je het daardoor binnen no-time uit hebt gelezen.

Voor de liefhebbers van Twilight is dit zeker een aanrader!

Waardering **

 

1 thought on “Abigail Gibbs – Violet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *