Romans en literatuur

Stoner van John Williams

Veel commotie om de vele recensies die Stoner van John Williams de hemel in prezen. Men noemt dit boek HET boek van 2012 dat je gewoon gelezen moest hebben. Stoner werd door New York Review Books in 2006 heruitgegeven. Het origineel verscheen namelijk al in 1965. De heruitgave bleek geen misstap te zijn. Niet alleen in Nederland werd het een groot succes, maar ook in Frankrijk als Israël bereikte het de bestsellerlijst en ook in Spanje en Italië staat het hoog in de verkoopcijfers.

cover

Stoner. Een roman waarbij de docent Willam Stoner centraal staat. William wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Zijn vader wil dat hij een studie landbouwkunde gaat volgen, zodat hij de opgedane kennis later op de boerderij kan toepassen. Maar op het moment dat hij in de collegebanken kennis maakt met letterkunde, heeft Stoner nog maar één passie in het leven.

William Stoner is iemand die alles ondergaat in het leven in een soort berusting. Hij leeft het leven zoals het leven komt. Zijn passiviteit spat van de bladzijdes af. Hij trouwt, krijgt een dochter en weet zichzelf te ontwikkelen tot een gewaardeerd docent op de universiteit. Elke dag geeft Stoner colleges, maar leert ook zelf elke dag bij en verdiept zich met vol enthousiasme in zijn boeken; zijn leven.

Mensen bestempelen zijn karakter als zwak, doordat Stoner alles accepteert en confrontaties uit de weg gaat. Maar onder de stilheid schuilt een sterk karakter dat bij de lezer tegenstrijdige emoties oproept. Iets in mij wil schreeuwen, schreeuwen dat hij voor zichzelf op moet komen. Met de vuist op tafel slaan. Maar ook iets in mij waardeert zijn passiviteit, zijn vermijdende gedrag en zijn verstandhouding met het leven. Maar ook zijn liefde voor literatuur, zijn zachtheid en zijn leven omringd door boeken waardeer ik.

Het boek beschrijft op een prachtige wijze het leven van deze unieke man. De schrijfstijl ontroert en raakt de lezer op zo’n manier dat er aan het eind van het boek niets anders over blijft dan bewondering en empathie.

Waardering ****

4 thoughts on “Stoner van John Williams

  1. Ik heb hetzelfde als Annelies. Volgens mij is dit het soort boek dat mij niet aanspreekt, maar als ik er dan toch in begin, het heel mooi blijkt te zijn. Misschien moet ik maar eens een paar hoofdstukken proberen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *