Romans en literatuur

Eva Weaver – De poppenspeler van Warschau

Het 58ste boek van de Ezzulia Leesclub was De poppenspeler van Warschau; een zeer aangrijpende roman van Eva Weaver over heldenmoed en de verschrikkingen van de oorlog. Gelukkig was ik een van de gelukkige deelnemers die dit boek voor de Leesclub mochten lezen, want dit boek is een prachtboek!

9200000009985164

De poppenspeler van Warschau beschrijft een prachtig verhaal dat zich afspeelt in het getto van Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mika komt in 1940 samen met zijn opa en moeder in het getto van Warschau wonen, nadat de Duitsers alle Joden de opdracht hebben gegeven hun oude huizen te verlaten, hun spullen te pakken en te verhuizen naar een afgesloten gedeelte in de stad Warschau.

Wanneer de opa van Mika komt te overlijden, ontdekt Mika dat de jas van zijn opa vele geheimen kent. De grote, zware zwarte jas is namelijk een doolhof met allerlei geheimen zakjes en opbergplaatsen. In een van de geheime zakken van deze jas vindt Mika een handpop. Deze handpop is het begin van een ijzersterk en ontroerend verhaal.

Mika gaat met de handpoppen van zijn opa kleine voorstellingen geven. Hij ontvlucht op deze manier de barre werkelijkheid en weet hij enige vrolijkheid te brengen in het leven van vele kinderen het getto van Warschau. Al snel wordt Mika bekend onder de bevolking en ook de Duitse soldaat Max laat zijn oog op hem vallen. Met grote tegenzin en verachting voor zichzelf gaat Mika optreden voor de Duitse soldaten. Max ontwikkelt sympathie voor kleine Mika en zorgt er onder andere voor dat hij extra eten en middelen meekrijgt naar het getto. Ook wanneer de Tweede Wereldoorlog ten einde komt, blijft Mika voor altijd in gedachten van Max. Zelfs in Siberië geven de herinneringen aan het kleine Joodse jongetje Max troost en kracht. Welke invloed hebben hun verhalen op hun kleinkinderen?

De schrijfster heeft een fijne schrijfstijl die zij op de verhalen van Mika en Max heeft aangepast. Het verhaal van Mika is geschreven door de ogen van een jonge jongen en blijft meer oppervlakkig dan het verhaal van Max. Zijn verhaal verhaal heeft voor mijn gevoel meer diepgang. Daarentegen is het boek een erg mooi boek om te lezen. Het verhaal is origineel, het ontroert en raakt.

De poppenspeler van Warschau is een prachtige roman over een uniek verhaal dat voor zowel voor bewondering, verdriet als voor een glimlach zorgt.

Waardering *****

6 thoughts on “Eva Weaver – De poppenspeler van Warschau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *