Algemeen

Uitslag poll – Wolkenatlas van David Mitchell

Ongelezen boeken. Wie kent het probleem niet? Ondertussen heb ik ruim 110 boeken ongelezen in de kast staan en ik moet het eerlijk bekennen. Sommige staan daar al jaren te verstoffen. Nieuwe boeken liggen schijnbaar toch hoger op de stapel dan de ‘oudjes’.  Op 17 april heb ik jullie gevraagd om uit drie boeken één boek te kiezen die ik vervolgens zou gaan lezen. Drie boeken die al een tijdje in mijn kast staan en ik een keer eerder moet pakken dan alle nieuwe, spannende boeken. Het waren Paul Murray – Skippy tussen de sterren, David Mitchell – Wolkenatlas en  John Lawton – Oneerbare verdiensten. Met tien is het Wolkenatlas geworden!

1001004008503836

David Mitchell – Wolkenatlas

Wolkenatlas is alleen al door zijn structuur bijzonder. Vijf verhalen worden in eerste instantie maar tot de helft verteld: het avontuurlijke reisjournaal uit 1850 van notaris Ewing, de hilarische brieven van de musicerende oplichter Frobisher uit Zedelghem, de thriller van roddeljournaliste Luisa Rey, de krankzinnige lotgevallen van de uitgever Cavendish en de futuristische ondervraging van Sonmi-451. Het zesde verhaal, de kern van het boek, is compleet en speelt ver in de toekomst, wanneer de mensheid bijna te onder is gegaan. Pas daarna worden de andere verhalen afgerond en voert Mitchell de lezer met zijn spannende stijl, zijn sturende woordkeus, zijn humor en zijn ontroerende details weer gemakkelijk door al de genres terug in de tijd, tot aan het laatste woord.

Het lijkt mij een niet standaard geschreven boek en dat is precies de reden waarom ik het destijds gekocht had. Vijf verschillende verhalen die aan het eind van het boek bijeen komen; mijn nieuwsgierigheid was gewekt!  Ondertussen is het boek ook al verfilmd:

Ook door het zien van de trailer zou ik gaag het boek willen lezen, maar waarom blijft het elke keer in de kast staan en pak ik altijd een ander boek? Dit keer dus niet meer,  want Wolkenatlas gaat half mei mee in de koffer mee naar Griekenland!

Heb jij het boek al gelezen of de film gezien? Wat vond je er van?

5 thoughts on “Uitslag poll – Wolkenatlas van David Mitchell

    1. Dat vond ik ook. Een boek waarbij je bij de eerste verhalen nog compleet in het duister tast en dat bij het laatste verhaal alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Wil je het ook nog eens lezen Joany?

  1. Ik heb Cloud Atlas ook ongelezen in de kast staan. Mooi moment om het eens op te pakken.

    Mijn grootste probleem is dat ik zowel boeken koop als leen (van bekenden en van de bibliotheek), waarbij ik de geleende boeken bijna altijd voorrang geef.

    1. Dat is ook wel herkenbaar Petra, je wilt dan ook niet de geleende boeken te lang in huis houden.
      Ga je Wolkenatlas ook lezen? Mo (www.moluvzbooks.nl) gaat het samen met mij meelezen. Ook zij had het nog ongelezen in de kast staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *