Spanning

Elizabeth Haynes – Waarheen je ook vlucht

Cathy Bailey is een eenzame jonge vrouw die een rustig leven leidt in het drukke Londen. Naast het werk zijn er geen vrienden en is er geen ruimte voor hobby’s. Cathy is haar tijd voornamelijk kwijt aan haar OCD, een Obsessive–compulsive disorder. Dwangmatig controleert Cathy deuren, ramen, gordijnen en zorgt zij ervoor dat zij nooit twee keer achter elkaar dezelfde route van het werk naar huis neemt. Alles in haar leven dient gepland en gestructureerd uitgevoerd te worden om paniekaanvallen te voorkomen. Maar niet altijd heeft Cathy dit leven geleid. Als jonge twintiger bruiste zij van energie en maakt met haar vriendinnen Lancaster onveilig. Alcohol, spontaniteit en een goed uiterlijk leverde dikwijls one night stands op en Cathy leidde een  avontuurlijk en ongerust leven.

waarheenjeookvlucht

Op een van de beruchte uitgaansavonden met haar vriendinnen komt Cathy de knappe, mysterieuze Lee tegen die als uitsmijter bij een van de clubs werkt. Haar sexy rode jurkje werkt als een rode lap op een  stier en Lee valt als een blok voor Cathy. Samen zijn zij een gelukkig stel. Lee is zorgzaam en lief en zorgt ervoor dat Cathy het aan niets ontbreekt. Wat een geluk heeft zij! Totdat het gedrag van Lee beetje bij beetje begint te veranderen en Lee haar leven overneemt. Zo komt hij bij haar thuis als zij er niet is en volgt alle stappen die zij maakt nauwgezet. Het ene moment is hij de zorgzame Lee waarvoor zij is gevallen, het andere moment slaat hij haar in elkaar. Wanneer Cathy haar verhaal kwijt wil bij haar vriendinnen, wordt zij door niemand geloofd.  Cathy’s leven ligt in haar eigen handen en noodgedwongen neemt zij een cruciale beslissing die haar naar Londen voert.

Vanaf pagina 1 ben ik geboeid door het verhaal. De spanning wordt langzaam opgebouwd en het verhaal wordt vanuit het perspectief van Cathy vertelt. Op tergende wijze vertelt zij hoe zij als bruisende, energieke jonge vrouw van Lancaster in Londen terecht is gekomen en kampt met haar huidige problemen. De beschreven emoties, waaronder het niet geloofd worden, het kwijtraken van de zeggenschap over je eigen leven en de angst, spatten van de bladzijdes af.

De spanning is om te snijden, en terwijl je weet dat er iets gaat gebeuren, komt het moment  toch enigszins onverwacht en hoopt de spanning zich op tot een uiteindelijke climax.

Waardering  *****

1 thought on “Elizabeth Haynes – Waarheen je ook vlucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *