Romans en literatuur

Garth Stein – De kunst van het rijden in de regen

Hoe moet je een recensie schrijven voor een boek waar gewoon geen woorden voor zijn? Het boek van Garth Stein heeft mij gegrepen en niet meer losgelaten. Een boek dat de band tussen dier en mens prachtig verwoord en de lezer onvoorwaardelijke liefde laat voelen.

De-kunst-van-het-rijden-in-de-regen

De kunst van het rijden in de regen vertelt het verhaal van Enzo en Denny Swift. Hond en baas. Beste vrienden. Beide hebben ze een voorliefde voor autoraces en de grootste droom van Denny is dan ook om autocoreur te worden. Maar wanneer de vrouw van Denny ernstig ziek wordt en komt te overlijden, blijkt dat het ergste nog niet achter de rug is. De schoonouders van Denny zetten alles op alles om zijn dochtertje van hem af te pakken.

Het leven is als een racebaan: je moet anticiperen op obstakels, tijdig gas terugnemen en op het juiste moment het pedaal flink intrappen; zo kun je alles bereiken wat je maar wilt.

Enzo vertelt het verhaal; hij is een hond met een menselijke ziel en is een onmisbaar onderdeel van het gezinsleven van de familie Swift. Hij ziet alles en probeert er op zijn manier voor iedereen te zijn.
Op de achterkant staat dat het een ‘feelgood’  roman is, maar ik moest toch wel een paar keer flink slikken en sloeg het boek niet met een vrolijke lach dicht, maar met het besef dat verhaal nog maanden in mijn hoofd zal ronddwalen en Enzo en Denny in mijn hart heb gesloten.

Waardering *****

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *