Romans en literatuur

Liza van Sambeek – Zadelpijn en ander damesleed

Zeven vrouwen van rond de 50 ( de Tietjes) gaan al vijf jaar lang ieder jaar een week fietsen in Frankrijk. Even weg uit hun drukke levens in Nederland om de spieren weer even flink aan het werk te zetten. De Tietjes kennen elkaar al lang, maar dat is geen garantie voor een rustige fietsweek zonder verrassingen.

1001004001998756

In het boek wordt het de lezer als snel duidelijk dat De Tietjes zeven unieke vrouwen zijn met ieder hun eigen visie en problemen in het leven. Dat die verschillende visies en leefwijzes elkaar kruizen zal niet onopgemerkt blijven. De onderlinge verhoudingen bereiken een dieptepunt in het boek als aan het begin van de fietsweek al het eerste geheim boven tafel komt; overspel. Maar dit leidt niet tot het afbreken van de week en de Tietjes fietsen stug door. Tijdens de week komen er nog meer geheimen op tafel, waardoor de vriendschap het hevig krijgt te verduren.

Het boek geeft de lezer een blik in het hoofd van iedere vrouw.  Een goed samengesteld boek, dat ervoor zorgt dat de lezer iedere vrouw een beetje leert kennen en kan begrijpen. De verhalen van de Tietjes nemen echter een blad voor de mond. De dagboekachtige verhalen en meningen van de vrouwen zijn direct, feministisch en af en toe een tikkeltje vulgair. In het echte leven zijn het serieuze zakenvrouwen, maar tijdens de jaarlijkse fietsweek komen zij helemaal los en veranderen zij terug naar vroeger; de studentikoze en feministische meisjes. Wie zegt dat het leven van vrouwen van in de 50 saai is?

Ik heb mij erg vermaakt met dit boek, de personages zijn erg goed uitgewerkt en de kans is groot dat je met de
verschillende Tietjes meeleeft. Het plot is onverwacht en ontroerend.

Waardering ****

2 thoughts on “Liza van Sambeek – Zadelpijn en ander damesleed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *