Boek zoekt huis

Doe iets goeds voor een boek

Soms heb je van die momenten dat je je leven overdenkt. Dat je beseft dat je leven volgepropt zit met verplichtingen en afspraken die jou eigenlijk sturen in plaats van andersom. Dat iedereen vaak met zichzelf bezig is. Dat je beseft dat de wereld zoveel leuker gemaakt kan worden door spontaan iets voor een ander te doen.

Ik zit bijvoorbeeld zelf te denken aan doen van vrijwilligerswerk, iets doen waarmee ik andere mensen kan helpen. Als de kinderen eenmaal op de basisschool zitten, wil ik hiermee beginnen. Ik heb dus nog even tijd om dit goed uit te denken. 

Je hoeft het niet altijd groot te maken want daardoor lijkt misschien iets al snel onmogelijk. Je kunt ook kleine dingen doen door bijvoorbeeld het gras van de buurman te maaien, bijles te geven aan een buurjongen of gewoon door attent te zijn voor een ander. Iets wat een glimlach op het gezicht van een ander tovert.

Doe iets goeds voor een boek

En dan heb ik dit blog, een blog met een redelijk bereik. Wat kan ik hiermee doen om iets positiefs neer te zetten? En violá, in de late uurtjes in bed ontstond het idee om een nieuwe rubriek te lanceren: Doe iets goeds voor een boek.
Het principe is simpel. Elke maand stel ik een boek uit mijn eigen boekenkast beschikbaar om te verloten. Iedereen mag meedoen, maar er is één voorwaarde aan verbonden: als je het boek wint en toegestuurd krijgt, doe dan iets goeds voor een ander. Zorg ervoor dat je een glimlach op het gezicht van iemand anders tovert!

Zoals ik hierboven ook al schreef: je kunt het zo groot maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld je oude buurman verblijden met een bezoekje, je oma een lief kaartje sturen of iemand met pech langs de weg je hulp aanbieden. Op deze manier hoop ik een hele kleine keten van positiviteit te creëren, onder het mom van ‘alle beetjes helpen’.
Ik zou het erg op prijs stellen wanneer je als winnaar via social media, zoals Instagram of Twitter, of natuurlijk mijn site laat weten wat je hebt gedaan, zodat iedereen kan meegenieten van de positiviteit :-) Uiteraard is dit niet verplicht, niemand hoeft zich te verantwoorden.

Iedere tweede zondag van de maand verschijnt er een nieuwe ‘Doe iets goeds voor een boek’….. Stay tuned!

14 thoughts on “Doe iets goeds voor een boek

 1. Wat een geweldig en lief idee! Mij hoef je niet meer te overtuigen, maar ik hoop dat je veel anderen hiermee over de streep trekt. Ik doe sinds een paar jaar vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer. Eerst bij het informatiecentrum hier in de buurt, nu bij het beheer en onderhoud: wandelroutes in orde houden, speeltoestellen in het speelbos onkruidvrij houden. Opslag wegsnoeien, zodat de uitzicht op de kreek hersteld wordt. Dat soort dingen. Dus indirect ook voor andere mensen, zodat ze meer van de natuur kunnen genieten. En daarnaast de kleine dagelijkse dingen die ik in mijn leven tegenkom. Misschien kun je er een hashtag aan verbinden op Twitter? Mij staat bij dat er iemand een boek geschreven heeft over een jaar lang elke dag een goede daad. Ken jij de auteur en titel? Ik zou het graag eens lezen.

  1. Wat een leuke reacties! Klinkt als een heel erg leuk karwei Jannie. Indirect help je mensen inderdaad doordat ze kunnen genieten van de natuur. Doe je dit in een groep of alleen?
   Ik zou graag vrijwilligerswerk in de bibliotheek willen doen, bijvoorbeeld boeken rondbrengen in het bejaardentehuis en wellicht ook iets in de natuur, de Sallandse Heuvelrug wordt het dan. Oh ja, ik wil ook wat op de basisschool gaan helpen. Zo leuk lijkt mij dat!

   1. In een groepje, dat heeft Staatsbosbeheer overal. Andere natuurorganisaties trouwens ook. Er werken 1000 mensen bij SBB en 10.000 vrijwilligers! Ik heb destijds op de basisschool een dag in de schoolbibliotheek gewerkt. Ook leuk. Sommige bibliotheken hebben bezorgvrijwilligers om boeken te brengen bij ouderen die niet meer naar de bieb kunnen. Voor vrijwilligerswerk in de natuur informeer je gewoon bij de plaatselijke boswachter, die kan je alle mogelijkheden vertellen. Er zijn daar soms ook activiteiten met kinderen. Je mag bij vrijwilligerswerk ook best aan jezelf denken: wat vind ik zelf echt leuk om te doen?

 2. Mooi initiatief! Ik denk dat er ook een gelijkaardig boek bestaat over random acts of kindness. Zelf ben ik voorleesvrijwilliger in de bib, voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Heel fijn om te doen! Ook heb ik de voorbije maanden boeken weggegeven via De Boekenjagers, een Facebookgroep die boeken verstopt met aanwijzingen waar anderen de boeken kunnen vinden. Ik weet niet of er in Nederland zo’n groep bestaat?

  1. Dat klinkt heel leuk Literasa. Heb je dan bepaalde momenten dat je wordt ingepland, of wanneer basisscholen jullie komen bezoeken? Volgens mij is de Nederlandse versie Bookcrossing zoals Jannie zegt, dat is ook de enige die ik ‘ken’..

 3. Oh wat leuk Sue! Mooi initiatief.

  Zelf heb ik over de jaren wat vrijwilligerswerk gedaan (maatjes project, MEE op weg, bezoekvrijwilliger) en doe nu nog 1x in de twee weken een avond in het Gezellige Cafe waar ik achter de bar staat (en nee ik tap dan geen bier, haha). Is een soort club. In de zomer is het dicht maar over 2 weken beginnen we weer voor een nieuw seizoen. Als Merijn groter is en achterop kan voor de fiets dan vind ik het denk ik wel weer leuk om MEE op weg te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *