Algemeen

Top 5 favoriete kinderboeken

Gisteren ging ik eventjes terug in de tijd. In de onderstaande afbeelding die de bibliotheek gisteren op twitter deelde met hun volgers, viel mijn oog meteen op één van mijn meest favoriete kinderboeken ooit; Reis door de nacht van Anne de Vries.

20141012 Tweet bibliotheek

En aangezien het vandaag de laatste dag is van de Kinderboekenweek, bedacht ik mij dat het een mooie gelegenheid is om mijn top 5 van mijn favoriete kinderboeken/jeugdboeken met jullie te delen. Gisterenavond heb ik mijn kast op zolder doorzocht en kwam op de volgende boeken uit. Lezen jullie mee?

De boeken staan in willekeurige volgorde!

20141012 Mathilde, de vijf en oorlog zonder vrienden

1. Oorlog zonder vrienden van Evert Hartman

Dit boek heb ik zeker wel vijf keer gelezen. Ik vond het zo bijzonder dat dit boek een keer vanuit een ander perspectief werd geschreven; een jongetje wiens vader bij de NSB is aangesloten. Op school valt hij buiten de boot en wanneer hij er achter komt dat het meisje op wie hij verliefd is actief is in het verzet, weet Arnold niet goed wat hij moet doen.

2. Mathilda van Roald Dahl

Wie kent dit boek niet? Iedereen die van lezen houdt, heeft Mathilda van  Roald Dahl vast wel eens gelezen. Wat een prachtig boek over een meisje dat enorm van lezen houdt, maar schijnbaar in het verkeerde gezin is geboren.

3. De boeken van De Vijf!

Ontzettend veel uren heb ik mij vermaakt met de serie van De Vijf. Destijds al een beetje ouderwets, dus nu zullen ze helemaal wel gedateerd zijn ;-) De avonturen die zij beleven zijn allemaal even spannend en aan te raden voor jonge lezers.

4. Reis door de nacht van Anne de Vries

Dit is geen verassing natuurlijk. Reis door de Nacht van Anne de Vries heb ik ooit eens voor mijn verjaardag gekregen en in één ruk uitgelezen. Ik heb het boek een paar keer gelezen en nog steeds is het verhaal ontzettend spannend ondanks dat je weet hoe het afloopt. Vroeger dacht ik altijd dat Anne de Vries een vrouw was, want Anne is toch een meisjesnaam? Pas later kwam ik er achter dat Anne de Vries een man was!

20141012 Reis door de nact

5. Het Achterhuis van Anne Frank

Het Achterhuis is een van mijn eerste boeken ooit. Ik heb het vaker gelezen en hoopte dat het verhaal anders zou eindigen omdat er stiekem iets was veranderd waar ik geen weet van had. Helaas bleef het einde hetzelfde…


Ook in mijn jongere jaren verzamelde ik boeken. Ik heb nog steeds een aantal boeken die ik nog nooit gelezen heb, hoeveel jaren zouden die al op de stapel liggen? Bijvoorbeeld dit boek: Meester Pompelmoes gaat kamperen van Hans Andreus.
De eerste pagina’s zijn vaker gelezen, maar op de een of andere manier kwam ik nooit verder. Misschien dat mijn zoon het stokje gaat overnemen en het boek voor mij uit gaat lezen ;-)

20141012 Meester Pompelmoes

Ook kwam ik Dit is Harry van Klaus Kordon tegen. Het boek dat we in onze plaatselijke bibliotheek bespraken tijdens de Kinderboekenweek in 1995. Ik vond dit een prachtig boek, ook omdat de letters bruin/rood waren en ik dit nog nooit had gezien. Dat we het boek mochten houden vond ik erg indrukwekkend, ik ben er ook altijd heel zuinig op geweest.

20141012 Dit is harry20141012 Harry

3 thoughts on “Top 5 favoriete kinderboeken

 1. Jaaahhh Matilda! Denk idd dat iedere boekenwurm die vroeger wel gelezen heeft :-)
  De vijf heb ik ooit een boekje van voor mijn verjaardag gehad, maar vond het toen niks.
  Ik heb dus weer wat nieuws geleerd vandaag, wist niet dat Anne de Vries een man was hahaha! Dank je wel ;-)

  1. Nee, vond je De Vijf niets? Ik vond ze helemaal geweldig! Ik dacht dus ook altijd dat Anne per definitie een meisje of vrouw moest zijn. Ik had nog nooit gehoord van een een mannelijke Anne..

 2. Haha geweldig, De Vijf! Inderdaad: Anne als jongensnaam – bizar!
  Oh wat heb ik veel lol beleefd met de boekjes van De Vijf. Ik heb ze stukgelezen, geweldig vond ik ze!
  En Mathilda: jaaa, wat een fijnerd! :-)
  Leuk hoor, al deze nostalgie, echt even genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *