Algemeen

Sociale boekensites – Een walhalla voor boekenliefhebbers

Het internet is voor een boekenliefhebber een heus walhalla. Er zijn sociale boekensites in overvloed en er komen steeds meer bij. Het is niet meer te doen om je bij iedere site aan te sluiten en ook nog eens al je boeken bij te houden. Je kunt het niet voorkomen dat je een of meerdere sites laat verstoffen.

20141019 Booklover

Het grootste voordeel om je aan te sluiten bij een sociale boekensite is voor mij de interactie met andere boekenliefhebbers. Je ziet van je volgers of vrienden wat ze aan het lezen zijn, wat ze hebben gelezen en wat ze van dat boek vinden. Hierdoor lees je over boeken die door andere worden aangeraden en maak je wellicht kennis met nieuwe schrijvers. Met één simpele muisklik kan je het boek dan ook in je digitale wensenlijstje plaatsen. Who said it would be easy? Het nadeel is dan ook dat je wensenlijst nog nooit zo lang is geweest..

Welke boekensites zijn er allemaal?

Goodreads is toch wel de grootste sociale boekensite die ik ken. Vrijwel iedere boekenliefhebber houdt op Goodreads bij wat hij of zij leest of gelezen heeft. De site is voor en door lezers gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld een boek toevoegen die nog niet in de database staat. Samen met andere lezers wordt deze database dus steeds meer gevuld, waardoor een meer compleet overzicht bestaat van alle boeken. Het grote voordeel is dat Goodreads internationaal is en dus ook boeken toegevoegd worden door lezers uit andere landen. Dit levert een immense gevarieerde database op.

Sinds kort is er ook een Nederlandse boekensite; Hebban.nl. Het is de bedoeling dat dit de Nederlandse goodreads zou gaan worden. Omdat Goodreads natuurlijk al jaren bestaat, kan Hebban hier nog niet aan tippen. Maar ook deze site vind ik erg overzichtelijk en fijn. Er staan vaak winacties online en je kunt je eigen lijsten en boeken makkelijk beheren. Zelf vind ik Goodreads wat fijner, maar misschien komt dat ook omdat ik al meer mee gewerkt heb.

Natuurlijk zijn er naast deze grote sites ook minder bekende boekensites. Denk bijvoorbeeld aan Boekenliefhebber, Dizzie, De Boekensalon, Watleesjij, Boeklezers, Librarything en Boekmeter. ‘Vroeger’ had ik bij het merendeel van deze sites wel een account, maar nu heb ik het gehouden bij Goodreads en Hebban. En om dat bij te houden is al een hele uitdaging.

Op welke sites ben jij actief?

Klik op deze links om op mijn profiel te komen: GoodreadsHebbanFacebookTwitter en Bloglovin

 

 

11 thoughts on “Sociale boekensites – Een walhalla voor boekenliefhebbers

 1. Ik ben ook vooral actief op Hebban en Goodreads. Hebban ben ik nu aan het (her)ontdekken, ik vind vooral de Blog-pagina erg interessant. Joany de Vries (van Craving Pages) plaatst hier meerdere keren per week interessante topics en workshops. Ik denk dat Hebban inderdaad nog moet groeien, maar ze doen het al heel leuk met inderdaad die winacties.
  Goodreads vind ik momenteel nog erg fijn omdat het zo overzichtelijk is. En: ik moet via Goodreads nog controleren hoe het zit met mijn leesuitdaging ;-)

  1. Goodreads is inderdaad overzichtelijk. Ik vind dat Hebban ook steeds meer op de goed weg zit. De blogpagina ken ik om eerlijk te zijn nog niet zo heel goed, vaak kijk ik alleen in het nieuwsoverzicht naar wat anderen hebben gelezen ed.
   Zit je op de goede weg met de challenge? Ik loop hopeloos achter…

 2. Ik houd het voornamelijk bij op Goodreads maar wil vanaf 2015 overstappen naar Hebban dus ik houd nu een aantal dingen dubbel bij, maar ach ;)

  Voorheen hield ik het heel strikt bij op Goodreads maar ik word er wat makkelijker in, geef nu rustig achteraf aan dat ik een boek gelezen heb i.p.v. bijhouden op welke pagina ik ben etc.

 3. Ik heb een account op Goodreads, maar ik hou het niet heel zorgvuldig bij. Mijn blog is ontstaan uit het feit dat ik graag een overzicht wilde van mijn gelezen boeken, dus daar hou ik het goed bij. Hebban moet ik nog een beetje ontdekken.

  1. Dat had ik ook. Eerder probeerde ik een overzicht bij te houden in Excel, maar op de een of andere manier hield ik dat nooit volledig bij. Op een gegeven moment was ik het hele overzicht dan ook kwijt. Toen ben ik overgestapt op Goodreads heb ik mijn hele verzameling ingevoegd. Sindsdien heb ik het aardig goed weten bij te houden. Mijn blog is pas later ontstaan, maar dat is inderdaad ook een mooi medium om het overzicht bij te houden.

 4. Ze hebben inderdaad verschillende voordelen. Momenteel gebruik ik vooral Goodreads. Op Watleesjij.nu plaats ik enkel recensies en Hebban heb ik al wel eens bezocht maar ik heb nog niet de gewoonte om er regelmatig eens te gaan kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *